Dostupni linkovi

Sukobi hunte i pobunjenika na granici Mjanmara sa Tajlandom


Tajlandski vojnici i predstavnici medija se skrivaju nedaleko od granice sa Mjanmarom, dok su borbe u toj zemlji u toku, Mae Sak, Tajland, 20. april 2024.
Tajlandski vojnici i predstavnici medija se skrivaju nedaleko od granice sa Mjanmarom, dok su borbe u toj zemlji u toku, Mae Sak, Tajland, 20. april 2024.

Sukobi su u toku na istočnoj granici Mjanmara sa Tajlandom u subotu 20. aprila, navode svjedoci, mediji i tajlandska vlada, čime je oko 200 civila prisiljeno da bježi dok pobunjenici vrše pritisak na pripadnike mjanmarske hunte, koji su već danima zaglavljeni na mostu na granici.

Pripadnici pokreta otpora i pobunjenici iz etničke manjine su 11. aprila zauzeli ključni trgovački grad, Mijavadi, na mjanmarskoj strani granice, čime su zadali težak udarac dobro opremljenoj vojsci koja se suočava sa problemima u vladanju, a sada i sa velikim testom njenog kredibiliteta na frontu.

Troje svjedoka na obje strane granice je rekla da su čuli eksplozije i rafale mitraljeza nedaleko od važnog strateškog mosta, od petka uveče pa sve do subote ujutro.

Nekoliko tajlandskih medija je navelo da je oko 200 ljudi prešlo granicu i traži privremeno utočište u toj zemlji.

Tajlandski medij NBT je u objavi na društvenoj mreži X naveo da su snage otpora koristile mitraljeze kalibra 40mm i bacili 20 bombi iz dronova, a cilj im je bilo oko 200 vojnika hunte koji su se povukli nakon koordinisanih napada pobunjenika na Mijavadi i vojne ispostave koje teku od 5. aprila.

Reuters nije mogao odmah da potvrdi izvještaje, a portparol mjanmarske hunte nije bio dostupan za komentar.

Premijer Tajlanda, Sreta Tavisin (Srettha Thavisin) je rekao da pažljivo prati nemire, i da je njegova zemlja spremna da obezbijedi humanitarnu pomoć ako bude bilo potrebe.

"Ne želim da vidim da takvi sukobi imaju bilo kakav uticaj na teritorijalni integritet Tajlanda, mi smo spremni da štitimo svoje granice i bezbjednost naših ljudi", napisao je na mreži X.

Nije pominjao izbjeglice.

Mjanmarska vojska se suočava sa najvećim izazovom od preuzimanja vlasti u bivšoj britanskoj koloniji 1962. godine, jer se bori sa nekoliko konflikata niskog intenziteta, i pokušava da stabilizuje ekonomiju koja se urušila nakon državnog udara 2021. godine protiv vlade Aung San Su Ći (Suu Kyi), dobitnice Nobelove nagrade za mir.

Zemlja je zahvaćena građanskim ratom između državne vojske i labavog saveza armija etničkih manjina i pokreta otpora koji je nastao nakon krvavog obračuna hunte sa protestantima koji su bili protiv vojnog udara.

Osvajanje Mijavadija i okolnih vojnih baza predstavlja značajan poraz za huntu koja se suočava sa problemima zbog zapadnih sankcija, a taj grad je ključan zbog velikih poreskih prihoda, te lokacija kroz koju prolazi više od jedne milijarde dolara robne razmjene godišnje.

Novine "Khaosod" su u objavi na mreži X pokazali video civila iz Mjanmara, od kojih su mnogi žene i djeca, kako ih tajlandski vojnici sprovode u tu zemlju.

Tajland je u petak saopštio da izbjeglice nisu ušle u zemlju, te da razgovara sa humanitarnim agencijama o povećanju pomoći za civile na mjanmarskoj strani.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG