Dostupni linkovi

U BiH svaki nivo vlasti može proglasiti neradni dan za izbore u Hrvatskoj


Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, glasa na izborima za predsjednika Hrvatske u školi u Mostaru 5. 1. 2020.
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, glasa na izborima za predsjednika Hrvatske u školi u Mostaru 5. 1. 2020.

U dijelovima Bosne i Hercegovine 17. april bit će proglašen neradnim danom kako bi hrvatski državljani koji žive u BiH mogli glasati na izborima za Sabor susjedne Hrvatske, jer to po važećim zakonima mogu učiniti svaki od četiri nivoa vlasti – država, dva entiteta, Brčko distrikt BiH, te kantoni i općine – odlukom vlada ili (grado)načelnika.

Takvu mogućnost je najavio Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice u BiH, kazavši 17. marta na Općem saboru HDZ-a Hrvatske da će 17. aprila biti neradni dan u Hrvatskoj, ali i u BiH "samo će to kod nas biti svetkovina".

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, bivši predsjednik u prošlom mandatu opozicijske Socijaldemokratske partije (SDP), odlučio je da će se izbori održati u srijedu, 17. aprila u Hrvatskoj, a u diplomatsko-konzularnim predstavništvima moći će se glasati i dan ranije.

Glasanje u BiH na hrvatskim izborima, osim u veleposlanstvu u Sarajevu i konzulatima u Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Livnu i Vitezu, organizira se i u drugim gradovima po školama, a na dosadašnjim izborima većinu glasova su osvajali kandidati u prošlom mandatu vladajuće Hrvatske demokratske zajednice.

BiH nema jedinstveni, državni zakon o praznicima, pa su neki nivoi vlasti proglasili svoje.

Neki neradni dani su "zajednički", poput Nove godine i 1. maja, Dan nezavisnosti BiH slavi 1. marta samo u Federaciji BiH, a samo Zapadnohercegovački kanton 18. novembra slavi Dan utemeljenja Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne i Dan Županije.

Šta kažu predstavnici vlasti u kantonima?

Budući da je do izbora ostalo još mjesec, do sad nijedan nivo nije donio odluku o proglašenju neradnog dana na dan održavanja hrvatskih parlamentarnih izbora.

"Mi to možemo učiniti, jer imamo Zakon o blagdanima i neradnim danima u Županiji Zapadnohercegovačkoj i u zakonu se navodi da Vlada ima pravo bilo koji dan proglasiti neradnim. Primjerice, po tom zakonu 1. ožujka (Dan nezavisnosti BiH) nije praznik. Ali, Vlada svake godine donese posebnu odluku i proglasi ga neradnim danom", kazao je za Radio Slobodna Evropa Predrag Čović (HDZ BiH), predsjednik Vlade ovog kantona u kojem Hrvati čine 99 posto stanovništva.

Tahir Lendo (Stranka demokratske akcije), premijer Srednjobosanskog kantona, u kojem Bošnjaci čine oko 57, a Hrvati oko 38 posto stanovništva, kazao je za RSE da će čekati da vidi prijedlog HDZ-a BiH s kojim je decenijama u vlasti u ovom kantonu.

"To (neradni dan) može biti za uposlenike iz reda hrvatskog naroda, da se na taj dan uzme slobodan dan. Pošto se glasa u školama, ministar obrazovanja (Bojan Domić, HDZ BiH) može reći da škole koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu mogu biti slobodne. Kada dođe zahtjev, vidjet ćemo", kazao je Lendo za RSE.

Što se tiče entitetskog nivoa, ministar rada i socijalne politike Adnan Delić (Narod i Pravda), u čijoj nadležnosti je ovo pitanje, saopćio je da u ovom entitetu "proglašavanje neradnih dana u svezi s izborima u drugim državama nije moguće".

Ministar rada Republike Srpske Danijel Egić nije odgovarao na pozive RSE.

Neradni dan u cijeloj državi može proglasiti Vijeće ministara BiH, kad za odluku mora glasati većina (pet) od deset ministara pri čemu najmanje jedan iz svakog konstitutivnog naroda.

Hrvatski birači će 16. i 17. aprila izabrati 151 zastupnika. Njih 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj.

Tri zastupnika u dijaspori biraju hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu kao 11. izbornoj jedinici, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. izbornoj jedinici koju čini cijela država.

Svi koji imaju hrvatsko državljanstvo, a žive u Bosni i Hercegovini moći će glasati za tri zastupnika iz dijaspore.

XS
SM
MD
LG