Dostupni linkovi

Sanaderov pokušaj "puča" utjecat će na izbore


Tko će biti novi predsjednik?
Tko će biti novi predsjednik?
Politički krah bivšeg hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera utjecat će i na ishod predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, procjenjuje većina političkih analitičara, budući da je Sanaderov favorit bio Milan Bandić.

Pa, ipak i unatoč nadmoćnoj prednosti SDP-ovog kandidata Ive Josipovića još u prvom krugu, samo rijetki žele otvoreno prognozirati i konačni ishod predsjedničkih izbora.

Do kraja drugog kruga predsjedničke izborne kampanje u Hrvatskoj ostala su još samo 3 dana, izborna šutnja počinje u petak u ponoć, izbori su u nedjelju, 10. siječnja, a dvojica kandidata SDP-ov Ivo Josipović i njegov donedavni stranački kolega, a sada nezavisni Milan Bandić, ne štede se u nadmetanju.

Marinko Čulić: Meni se čini da je ovaj neuspjeli 'udar' zapravo presudio ishod izbora i da Bandić sigurno gubi. Foto: zoomzg
Kampanja je žešća i prljavija, a ishod samih izbora, nakon Sanaderova neuspjelog puča u HDZ-u, puno predvidiviji, ocjenjuje analitičar i novinar Marinko Čulić.

„Meni se čini da je ovaj neuspjeli 'udar' zapravo presudio ishod izbora i da Bandić sigurno gubi. Iako Sanader to nije otvoreno rekao, ali znalo se da ultimativno traži od HDZ-a da podrži Bandića, a ne Josipovića,
“ kaže Čulić.

KONTRAEFEKT

Sanaderov pokušaj puča podsjeća Čulića na Miloševićevu 'antibiroktsku revoluciju' no, sam 'prevrat' je izveden traljavo i nespretno.

„A onda je Bandić, koji je zagovaravao taj nekakav savez sa Sanaderom – ustuknuo i gotovo sa gnušenjem se ogradio od Sanaderovih prevratničkih namjera. Međutim, da je taj udar uspio bez sumnje da bi se ta Bandićeva 'koalicija' sa Sanaderom učvrstila, otprilike kao nekakva populistička osovina koja bi se pokušala nametnuti iznad velikih stranaka i cijele parlamentarne političke scene danas u Hrvatskoj,“ smatra Čulić.

Kolumnist i novinar riječkog Novog lista Branko Mijić ističe da je Bandić koji je u prvom krugu osvojio duplo manje glasova od Josipovića, svojim agresivnim i populističkim nastupom u drugom krugu uspio dobiti podršku gotovo cijele desne političke scene u Hrvatskoj:

„Kampanja je u ovom drugom izbornom krugu postala puno agresivnija, pogotovo od strane Milana Bandića koji je, izgleda, na svoju stranu privukao sve ono što mu je preostalo, osim glasača Ive Josipovića i potencijalnih koalicijskih partnera SDP-a, znači HNS-a i IDS-a. Otvorenu podršku Bandiću dao je gradonačelnik Splita Željko Kerum, stigla mu je i podrška od HDSSB-a, odnosno Branimira Glavaša, znači osuđenika za ratni zločin, koji je odbjegao u Bosnu i Hercegovinu, a na kraju uključio se u sve i nadbiskup Josip Bozanić, primivši Milana Bandića i tako mu indirektno dao podršku.“


VODU NA MLIN


No i Mijić ocjenjuje da će neuspjeli istup Ive Sanadera koji je preko noći postao omrazen u velikom dijelu javnosti, bitno utjecati i na predsjedničku kampanju:

„Ovaj će Sanaderov istup imati kontraefekt za Milana Bandića, iako se Bandić mudro ogradio i odšutio sve ove najavljivane podrške koje mu je Sanader želio dati u slučaju da preduzme HDZ.

Dakle, mislim da je situacija između Bandića i Josipovića ostala ista, negdje 60:40 u korist Josipovića, iako, naravno, sve se još može promijeniti, pogotovo što je datum nezgodno pao usred skijaške sezone, kada je velik broj ljudi, pogotovo iz gradova, vani, a i odaziv građana na izbore bit će vjerojatno manji nego u prvom krugu.“


Profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti dr Goran Čular ne vjeruje da će Sanaderov pokušaj destabilizacije vladajućeg HDZ-a, a onda i Vlade, bitno utjecati na konačni ishod predsjedničkih izbora, drugačije bi bilo da je Sanader uspio:

„Ovako, tjeram ipak malo više 'vodu na mlin' Ive Josipovića, jer čini se da su građani Hrvatske na trenutak osjetili što bi značila destabilizacija, ne samo najveće stranke u zemlji nego i sustava u cjelini, a Josipović je, u srazu s Bandićem, nekako predstavnik institucija i predstavnik stabilnosti.“


Sanaderov udar, a onda i njegovo izbacivanje iz HDZ-a najmanje je 3 dana bacilo u sjenu ionako kratku predsjedničku kampanju u Hrvatskoj, kaže sociolog i analitčar dr Slaven Letica.

On ocjenjuje da je Milan Bandić uspješnije iskoristio drugi izborni krug, ali da će SDP-ov kandidat Josipović teško izgubiti zbog goleme prednosti iz prvog kruga:

„A, mislim također, da je pojava Ive Sanadera puno više odmogla Milanu Bandiću nego li Ivi Josipoviću.“
XS
SM
MD
LG