Dostupni linkovi

Utakmica hrvatskih Srba i srpskih Hrvata: Neka bolji pobijedi


Reprezentacija Srba iz Hrvatske, 2017.
Reprezentacija Srba iz Hrvatske, 2017.

Ćetvrta utakmica nogometnih reprezentacija Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije igra se u subotu, 17. lipnja, na stadionu u Bijelom Brdu nedaleko od Vukovara.

To je nastavak dobre suradnje dvaju klubova koja seže i do suradnje oko sudjelovanja na Europeadama, europskim nogometnim prvenstvima autohtonih manjina, kažu sugovornici RSE.

Desetak godina od početka organiziranja nogometne reprezentacije Srba u Hrvatskoj, prva utakmica odigrana 2016. godine, sudjelovanje na do sada dva manjinska europska prvenstva u nogometu, sa sve boljim rezultatima, a ove subote četvrta po redu utakmica sa reprezentacijom Hrvata iz Srbije.

Do sada su bila dva poraza i jedan neriješen rezultat.

Dosadašnji susreti

"To je sada četvrti susret", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) inicijator osnivanja reprezentacije Srba u Hrvatskoj, Nemanja Eremić.

"Dva su bila prijateljska - prvi je bio tjedan dana pred nastup na Europeadi 2016. U Vukovaru smo igrali. Onda smo bili u Tavankutu 2019., i onda je bila jedina zvanična koja je bila završena neriješeno 3:3 na Europeadi u Austriji 2022. godine", pojašnjava Eremić, inače i potpredsjednik Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj i član Skupštine Nogometnog kluba Petrova gora iz Vojnića.

Od nepovjerenja do odobravanja

Nogometna reprezentacija Srba u Hrvatskoj je njegova ideja, koja je prošla put od sumnjičavih pogleda do prihvaćanja i odobravanja.

Eremić priča kako je uoči Europeade 2016. bilo "jako puno negodovanja."

"Nitko nas nije htio pomoći. Percipiranje da je to srpska reprezentacija, Srbi ovo-ono, ponovno tu neke gluposti, šta ti ja znam. Nitko to nije gledao kroz sport i tako", prisjeća se Eremić.

Sada je bitno drugačije.

"Sad svi hoće i svagdje hoće da igraju utakmice s nama i svi nas podržavaju", kaže Eremić.

"Hrvatski nogometni savez (HNS) nas obožava. Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša bio nam je na dodjeli priznanja što smo dali Ćiri Blaževiću [Miroslav] i oduševljen je", navodi on.

Dodaje da "Hrvati iz Srbije nemaju nikakvu suradnju i nikakav feedback od Fudbalskog saveza Srbije".

"Mi u HNS-u imamo partnere da možemo šta zamislimo, jer su nas prepoznali i vidjeli da je to jedna pozitivna sportska priča", zaključuje Eremić.

U subotu će za reprezentaciju Srba iz Hrvatske nastupati igrači iz timova koji nastupaju u drugoj hrvatskoj ligi i nižim kategorijama natjecanja - BSK Bijelo Brdo, Vuteks-Sloga iz Vukovara, Željezničar iz Moravica, Borac iz Kneževih Vinograda, Radnički iz Dalja, Borac iz Bobote i NK Petrova Gora iz Vojnića, kaže za RSE selektor, Nikica Gagulić.

Kakva su očekivanja?

Gagulić: Utakmicu početi i završiti u duhu fair playa
Gagulić: Utakmicu početi i završiti u duhu fair playa

"Uvek na pobedu, bez obzira što je prijateljska utakmica. A šta je najbitnije i šta bi ja hteo je da utakmica i počne i završi u duhu fer-pleja. A neka bolji pobedi i nadamo se da ćemo to biti mi. Ako i ne budemo, pružamo sportski ruku, pozdravimo naše prijatelje, jer sigurno je da – ako oni pobede – oni će to i zaslužiti", poručio je selektor reprezentacije Srba iz Hrvatske.

Na utakmici u subotu u Bijelom Brdu očekuje se brojne goste i gledatelje iz ovog dijela Hrvatske oko Osijeka i Vukovara, zatim navijače sportskih klubova iz cijele Hrvatske čiji će igrači nastupiti, predstavnike srpskih institucija u Hrvatskoj i hrvatskih institucija u Srbiji, kao i političke predstavnike lokalne, regionalne i državne razine.

Očekuje se dolazak lidera hrvatske zajednice u Srbiji i ministra u Vladi Srbije Tomislava Žigmanova, lidera srpske zajednice u Hrvatskoj i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca, ministrice turizma i sporta u hrvatskoj Vladi Nikoline Brnjac i ministra sporta u Vladi Srbije Zoran Gajić.

O Sportsko rekreativnom društvu Srba u Hrvatskoj

Nogometna reprezentacija Srba iz Hrvatske jedan je od projekata Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj, kaže za RSE glavna tajnica Društva, Tatjana Dragičević.

Dragičević: Cilj je da sport bude dostupan u svim sredinama
Dragičević: Cilj je da sport bude dostupan u svim sredinama

"Društvo je osnovano 30. ožujka 2018. godine i glavni mu je cilj razvoj i očuvanje sportskih klubova primarno u ruralnim sredinama koje su nastanjene srpskim stanovništvom i jačanje tih klubova. Jer mnogi od njih se bore sa financijskim i raznim drugim problemima", navodi Dragičević.

Cilj je, kako ističe, da sport bude dostupan u svim sredinama, pa i u tim koje su prometno izolirane i ekonomski i demografski slabije razvijene.

Drugi važan cilj Društva je širenje i osvještavanje pozitivnih društvenih vrijednosti poput multikulturalizma i tolerancije.

"Upravo u tom duhu mi od samog početka imamo vrlo razvijenu suradnju sa Hrvatima iz Srbije. Već smo odigrali nekoliko prijateljskih utakmica, zajedno smo išli na Europeadu 2016. i 2022. godine. Mi smo, de facto, pomogli i omogućili sudjelovanje reprezentacije Hrvata iz Srbije na prošlogodišnjoj Europeadi uz pomoć Srpskog narodnog vijeća i Hrvatskog nogometnog saveza", riječi su Tatjane Dragičević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG