Dostupni linkovi

Privatna onkološka klinika u Hrvatskoj na meti kritika opozicije


Hrvatska je po broju umrlih od tumora na 100.000 stanovnika druga najgora u Europskoj uniji, nakon Mađarske, ilustrativna fotografija
Hrvatska je po broju umrlih od tumora na 100.000 stanovnika druga najgora u Europskoj uniji, nakon Mađarske, ilustrativna fotografija

Hrvatska Vlada proglasila je projekt privatne onkološke klinike u Zagrebu strateškim investicijskim projektom.

Opozicija kaže kako je to podilaženje privatnim interesima i uništavanje javnog zdravstva, a vladajući odgovaraju kako je to vatrogasna mjera.

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) odbijaju kritike lijevog dijela opozicije kako je davanje atributa državnog strateškog investicijskog projekta privatnoj investiciji Medikol grupe u izgradnju specijalne onkološke bolnice u Zagrebu primjer HDZ-ove privatizacije javnog zdravstva.

Privatna onkološka klinika je nužna hitna mjera, a ne uništavanje javnog zdravstva, odgovaraju vladajući.

"Nije to ni uništavanje javnog zdravstva ni priznavanje poraza javnog zdravstva. Postoji nešto što se zove 'vatrogasna mjera', a postoje i mjere koje idu na dugi rok. Privatna onkološka klinika nije i ne može biti trajno rješenje. Trajno rješenje je uvijek jačanje javnog zdravstva na dulje pruge", kazao je liječnik i HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner novinarima 25. lipnja.

Nova ljevica optužuje za uništavanje javnog zdravstva

Predsjednica Nove ljevice i saborska zastupnica oporbenog Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin, i sama liječnica, prozvala je HDZ da je Medikolu unazad 15 godina "praktički poklonio monopol" u obavljanju skupih PET/CT pretraga i na taj im način transferirao preko milijardu kuna (140 milijuna eura) novca poreznih obveznika.

Navela je da je u sličnoj poziciji i privatna klinika Radiochirurgia, koja jedina u Hrvatskoj ima opremu za stereotaktičnu radiokirurgiju (SRS).

PET (pozitronska emisijska tomografija) daje prikaz intenziteta nakupljanja glukoze u stanicama, tj. metaboličku aktivnost tkiva i organa, a CT (kompjutorizirana tomografija) anatomiju i izgled organa.

Kombinacija te dvije metode danas je standard u dijagnostici onkoloških bolesti.

"HDZ uporno, temeljito i osmišljeno uništava javno zdravstvo na način da ga predaje u ruke njima bliskih privatnika", kazala je Ivana Kekin u Saboru 20. lipnja.

"Onkologija je samo jedna od grana medicine, ali je najlukrativnija, u njoj se najbolje može zaraditi. Puni krug je zatvoren – imamo tzv. privatne zdravstvene ustanove koje se mahom naplaćuju iz javnozdravstvenog fonda. Imaju velike profite i povlače ljude iz javnozdravstvenih ustavova, jer mu mogu pružiti pet ili deset puta veću plaću“, opisala je Ivana Kekin funkcioniranje takvih privatnih zdravstvenih ustanova.

'Vatrogasna mjera, jer se nije ranije ništa radilo'

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) podsjeća na kronologiju nečinjenja vladajućih u onkologiji, koja se sada nastavlja ovim potezom.

"Hrvatska se Nacionalnim strateškim okvirom protiv raka obavezala definirati onkološku mrežu ustanova, Nacionalnu onkološku bazu podataka i nabavu opreme, ali ništa od toga se nije dogodilo", pobrojao je Belina.

"Mislim da je upitno što se sada strateški interes stavlja na privatnog pružatelja zdravstvene zaštite, jer nisu poduzeti konkretni koraci u javnom sustavu. Zato je pitanje koliko će to pomoći boljoj dostupnosti zdravstvene zaštite građanima Hrvatske", pita se naš sugovornik.

Apsurdno i potpuno štetočinski za javni sektor: Nataša Škaričić
Apsurdno i potpuno štetočinski za javni sektor: Nataša Škaričić

I novinarka specijalizirana za zdravstvo Nataša Škaričić iz tjednika srpske manjine Novosti za RSE kaže kako se na Radiochirurgiji i Medikolu može prepoznati obrazac HDZ-ovog prepuštanja strateških dijelova onkologije privatnom sektoru.

"Kada sve rezimiramo, vidimo da hrvatska Vlada i resorno ministarstvo nisu napravili ništa da podignu onkologiju unutar mreže javnog zdravstva, nego da je jačaju i unaprjeđuju preko privatnika. To je apsurdno i potpuno štetočinski za javni sektor, jer ako u jednom trenu onkologiju damo u ruke tržištu, definitivno zabijamo čavao u lijes javnog zdravstva", poručuje novinarka Novosti.

Hrvatska druga po broju preminulih od raka

I Ivana Kekin i Ivica Belina i Nataša Škaričić podsjećaju na porazni podatak da je Hrvatska po broju umrlih od tumora na 100.000 stanovnika druga na dnu liste u Europskoj uniji, nakon Mađarske.

Prema najnovijim podacima Eurostata za 2020. godinu, objavljenim u svibnju ove godine, Hrvatska je druga po broju preminulih od raka sa 303,9 preminula na 100.000 stanovnika.

Prva je Mađarska sa 320,9 preminulih na 100.000 stanovnika, a više od 300 preminulih na 100.000 stanovnika ima i Slovačka sa 301,8 preminulim.

Kako je rečeno na sjednici hrvatske Vlade prigodom predstavljanja Odluke o proglašenju Specijalne onkološke bolnice – Medicinski centar Medikol (MCM) strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, privatni investitor daje kompletan novac, dok Vlada obećava ubrzanje procesa ishođenja svih potrebnih dozvola za početak građevinskih radova, a gradnja počinje krajem 2023. godine.

Ovaj privatni projekt je jedini u zdravstvu koji je ove godine proglašen strateškim investicijskim projektom na državnoj razini.

XS
SM
MD
LG