Dostupni linkovi

Šta je član 23 Zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga?


Prodemokratske demonstracije u Hong Kongu protiv člana 23 Osnovnog zakona. Aktivisti su govorili kako će usvajanje ovog zakona umanjiti građanske slobode, juni 2003.
Prodemokratske demonstracije u Hong Kongu protiv člana 23 Osnovnog zakona. Aktivisti su govorili kako će usvajanje ovog zakona umanjiti građanske slobode, juni 2003.

Vlada Hong Konga je u petak, 8. marta, objavila prijedlog zakona o nacionalnoj sigurnosti nakon javne rasprave koja je trajala mjesec dana, a završila se početkom marta. Gradski lideri žele da se zakon brzo usvoji, moguće za nekoliko sedmica. Zašto?

Šta uključuje novi zakon?

Paket zakona, poznat kao član 23, kreiran je da ažurira i stvori nove zakone koji zabranjuju izdaju, sabotažu, pobunu, krađu državnih tajni i sabotažu. Takođe, donosi potencijalno stroži nadzor nad stranim političkim tijelima i organizacijama koje djeluju u gradu, kroz odredbe koje definišu "spoljne sile" i zabranjuju "spoljno uplitanje".

Pravnici koji su analizirali nacrt zakon rekli su da su na prvi pogled elementi revidiranih kazni za kaznena djela slični zapadnim, ali su neke odredbe, kao one koje se tiču pobune i državnih tajni, opsežnije i potencijalno strože.

Zakon uključuje kazne koje mogu biti doživotne za izdaju, ustanak, pobunu, sabotažu; 20 godina za špijunažu i 10 godina za krivična djela koja se povezuju sa državnim tajnama i pobunom, uz napomenu o slobodi izražavanja i drugim pravima u Hong Kongu.

Sekretar pravosuđa Hong Konga, Paul Lam, izvršni direktor John Lee i sekretar za sigurnost Chris Tang Ping-keung na konferenciji za medije povodom zakona član 23, 30. januar 2024.
Sekretar pravosuđa Hong Konga, Paul Lam, izvršni direktor John Lee i sekretar za sigurnost Chris Tang Ping-keung na konferenciji za medije povodom zakona član 23, 30. januar 2024.

Potreba za tim specifičnim zakonima ukratko je navedena u članu 23. Osnovnog zakona, mini-ustavnog dokumenta koji je usmjeravao odnose Hong Konga sa Kinom od predaje britanske kolonijalne vlasti 1997.

Prethodni pokušaj da se usvoji član 23 2003. godine odbačen je nakon što je oko 500.000 ljudi organizovalo mirne proteste.

Kakav bi uticaj mogli da imaju novi zakoni?

Kompanije, uključujući strane banke, hedge fondovi, privatne istraživačke operacije i medijske kuće, zajedno sa diplomatama i akademskom zajednicom prate razvoj događaja.

Neki se boje da bi zakoni mogli dodatno ograničiti gradske slobode, dok su drugi zabrinuti da bi konačni zakoni mogli da utiču na rad s podacima dok bi odredbe o državnim tajnama mogle da ometaju istraživanje.

Prijedlog zakona uvodi novo kazneno djelo sabotaže, nezakonitog korištenja računara i električnog sistema kojima se ugrožava nacionalna sigurnost, što nosi kaznu do 20 godina zatvora.

U nacrtu se definicija državnih tajni čini prilično širokom, naveli su neki advokati, rekavši da uključuje vojne, sigurnosne i diplomatske tajne, kao i povjerljive društvene, ekonomske i tehnološke informacije koje uključuju kinesku i hongkonšku vladu i njihov odnos.

Neki analitičari i diplomate se plaše da istraživanje kineske politike, ekonomije i vojske kao i dubinske analize pojedinaca i kompanija na kineskoj teritoriji, gdje tradicionalno sve provode hongkonške kompanije i stručnjaci, mogli da se nađu na području državne tajne.

Međutim, dok su vrste uključenih informacija široke, prijedlog zakona i dalje propisuje da to moraju biti informacije koje su tajne i koje bi ugrozile nacionalnu sigurnost ako se otkriju.

Prijedlog zakona predviđa odbranu od javnog interesa, ali čini se da je prag visok: "objavljivanje očito prevazilazi javni interes kojem se služi neotkrivanjem".

Lider Hong Konga John Lee rekao je da će zakoni zadovoljiti međunarodne standarde i zaštititi prava i slobode stanovnika Hong Konga.

Zar Hong Kong već nije predmet zakona o nacionalnoj sigurnosti?

Jeste. Ima nekoliko starih, nejasnih i tajanstvenih zakona iz vremena dok je Hong Kong bio britanska kolonija i koji su ostali na snazi.

Protesti u Australiji protiv člana 23. u junu 2003.
Protesti u Australiji protiv člana 23. u junu 2003.

Peking je takođe nametnuo sveobuhvatni zakon o nacionalnoj sigurnosti 2020. godine, a zvaničnici su rekli da je potreban za uspostavljanje stabilnosti u Hong Kongu nakon mjeseci prodemokratskih protesta 2019. godine.

Taj zakon se bavio samo nekim prestupima, kao što je tajni dogovor sa stranim silama, a takođe je prvi put dopustio službenicima nacionalne sigurnosti sa kopnenog dijela Kine da budu locirani u gradu.

Takođe je stvorena odredba prema kojoj se osumnjičenici mogu poslati na suđenje na kopno, gdje su sudovi pod kontrolom vladajuće Komunističke partije.

Zakon iz 2020. naglašava potrebu da Hong Kong nastavi da radi na svom članu 23, kreirajući lokalno zakonodavstvo. Viši zvaničnici Hong Konga kažu kako je to potrebno da se popune rupe u zakonu, naročito one koje, nakon protesta 2019. opisuju kao "meki otpor" i kao i da se ojača interna kontrola.

Šef sigurnost Chris Tang je u više navrata rekao da su vladi potrebna bolja sredstva kako bi se nosila sa špijunažom i aktivnostima stranih agenata u gradu.

Zar Kina već nema zakone o državnim tajnama?

Odražavajući prioritete predsjednika Si Đinpinga, Kina je ažurirala svoje zakone o državnim tajnama 2023. kojima zabranjuje prenošenje bilo kakve informacije koja se tiče nacionalne sigurnosti i proširivanja definicije špijunaže. Neki analitičari kažu da i dalje ostaje mutna i nejasna.

Verzija zakona koji se odnosi na grad Hong Kong tiče se državnih tajni, ali u okvorima zakonodavstva koje je kompatibilno sa standardima zakona koji se bazira na britanskom pravu, kojeg ostaje dio.

Hoće li se novi zakon lako usvojiti?

Za razliku od tenzija koje su okruživale zakon 2003., očekuj se da će konačna verzija člana 23. biti usvojena relatvino lako, nakon formalnog čitanja zakona i debate u Zakonodavnom vijeću koji je uglavnom pod uticajem Pekinga.

Promjene u izbornom sistemu Hong Konga nakon 2019. znače da osobe koje su naklonjene establišmentu, prikazane kao "patriote" kontrolišu ovo tijelo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG