Dostupni linkovi

Hawking objasnio zbog čega istražujemo Pluton


Stephen Hawking
Stephen Hawking

Među onima koji su dijelili oduševljenje uspjehom misije New Horizons je i Stephen Hawking, koji je objasnio zašto istražujemo svemir.

Slavni znanstvenik Stephen Hawking je u video poruci preko Facebooka čestitao timu iz misije New Horizons na velikom uspjehu i preletu Plutona.

Cijeli znanstveni svijet s nestrpljenjem je čekao trenutak u kojem je letjelica nakon 9 i pol godina projurila i snimila Pluton, a među onima koji su dijelili oduševljenje ovim pothvatom je i Stephen Hawking, koji je objasnio i zašto uopće istražujemo svemir.

"Istražujemo jer smo ljudi i zato jer želimo znati. Nadam se da će nam Pluton pomoći na tom putovanju", rekao je slavni znanstvenik i dodao da bi nam otkrića letjelice New Horizons mogla pomoći da bolje razumijemo kako je nastao Sunčev sustav.

Sonda juri dalje, ali poslala je poruku

Inače nakon što je projurila kraj Plutona, sonda je prikupila gomilu podataka i tek je tijekom noći znanstvenicima na Zemlji, koja je udaljena skoro 5 milijardi kilometara, stigla poruka da je živa, objavila je NASA.

"Znam da smo ovim velikim uspjehom danas nadahnuli cijelu novu generaciju istraživača i radujemo se otkrićima koja tek trebaju stići. Ovo je povijesna pobjeda za znanost i istraživanje i uistinu smo još jednom podigli granicu ljudskog potencijala", rekao je direktor NASA-e Charles Bolden.

XS
SM
MD
LG