Dostupni linkovi

'Havana sindrom': Oprečni nalazi medija i američkih obavještajnih agencija


Turisti se voze klasičnim kabrioletima na Maleconu pored ambasade Sjedinjenih Država u Havani, Kuba, 3. oktobra 2017.
Turisti se voze klasičnim kabrioletima na Maleconu pored ambasade Sjedinjenih Država u Havani, Kuba, 3. oktobra 2017.

Misteriozne bolesti, uključujući mučninu, gubitak sluha i rupe u pamćenju, koje su pogodile stotine američkih diplomata i obavještajnih službenika, vjerovatno su izazvali agenti Kremlja oružjem usmjerene zvučne energije, zaključeno je u medijskoj istrazi.

Simptomi poznati kao 'Havana sindrom', prvi put su prijavljeni u glavnom gradu Kube 2016. godine, od kada je registrovano desetine slučajeva širom svijeta od Azije do Evrope i Sjeverne Amerike.

Prošle godine je u izvještaju pet američkih obavještajnih agencija zaključeno da nema vjerodostojnih dokaza koji bi sugerisali da je strani protivnik odgovoran. Taj nalaz se sada dovodi u pitanje, pišu svjetski mediji.

Praćenje agenata jedinice GRU

Pripadnici zloglasne ruske vojne obavještajne jedinice (GRU) poznate kao 29155 bili su u blizini sumnjivih napada koji se povezuju s 'Havana sindromom', prema zajedničkoj istrazi ruske opozicione web stranice The Insider, njemačkog lista Der Spiegel i američkog CBS News programa 60 minuta.

Istraga je, kako prenosi londonski Times, koristila presretnute ruske obavještajne dokumente, putne dnevnike, podatke o telefonskim pozivima i iskaze očevidaca kako bi pratila kretanje agenata Kremlja. Također se navodi da su pripadnici jedinice GRU dobili bonuse i unapređenja u Rusiji u vezi sa njihovim radom sa "nesmrtonosnim akustičnim oružjem".

"Bilo je kao visoka, metalna buka bušenja", rekla je agentica FBI-a imenovana kao Carrie o jednom takvom incidentu. Ispričala je da se onesvijestila tokom sumnjivog napada i da je baterija u njenom telefonu nabubrila dok nije izletjela iz kutije. Drugi američki obavještajac rekao je da je ostao slijep na jedno oko nakon sličnog iskustva.

Zapadne obavještajne agencije tvrde da je GRU jedinica specijalizovana za sabotaže i atentate, ističe list, dodajući da je Britanija optužila dvojicu agenata te jedinice da su izvršili trovanje novičokom u Salisburyju 2018. godine.

Iako prošlogodišnji izvještaj američke obavještajne službe nije pronašao nikakav dokaz o stranoj umiješanosti, Vašington je plaćao odštetu državnim službenicima pogođenim 'Havana sindromom'.

Stručna komisija koju je sazvala američka obavještajna zajednica utvrdila je da simptomi imaju "jedinstvenu kombinaciju ključnih karakteristika koje se ne mogu objasniti poznatim okolišnim ili medicinskim uslovima i mogu biti uzrokovane vanjskim podražajima".

Greg Edgreen, penzionisani potpukovnik američke vojske koji je vodio istragu Pentagona, rekao je za 60 minuta da nema sumnje da je Moskva kriva. O izvještaju u kojem se ne navodi ruska umiješanost, rekao je: "Mi nismo, kao država i vlada, željeli da se suočimo s nekim vrlo teškim istinama."

Edgreen je rekao da su zvaničnici i zaposleni u obavještajnim agencijama za koje se smatra da su bili povrijeđeni visokofrekventnim snopom "radili protiv Rusije, fokusirali se na Rusiju i radili izuzetno dobro".

Kada su objavljeni rezultati medijske istrage, prvi službenik CIA-e koji je obolio od 'Havana sindroma' na Kubi, koji je identifikovan samo kao Adam, rekao je: "Ili (američka) obaveštajna zajednica nije u stanju da obavlja svoju najosnovniju funkciju, ili je radila na prikrivanju činjenica."

Suprotni zaključci obavještajnih agencija

"'Havana sindrom' pokazuje sve oznake ruske operacije hibridnog ratovanja. Ako se utvrdi da Kremlj zaista stoji iza napada... tako dugotrajna, decenijska kampanja lako bi se smatrala jednom od najvećih strateških pobjeda Vladimira Putina protiv SAD-a", prenosi Guardian navode iz medijske istrage koja je objavljena u nedjelju, 31. marta.

Nalazi istrage su, naglasio je list, u direktnoj suprotnosti sa zaključkom američkih zvaničnika prije godinu dana da "anomalni zdravstveni incidenti" (AHI) među osobljem ambasada na Kubi, Kini i raznim lokacijama u Evropi nisu uzrokovani energetskim oružjem ili stranim protivnikom.

Izvještaj o medijskoj istrazi koja je trajala godinu dana dokumentuje brojne incidente u kojima je visoko američko osoblje povrijeđeno i "neutralizovano", a neki su zadobili povrede koje su im promijenile život i koje su dovele do njihovog prijevremenog penzionisanja ili povratka u SAD.

Američko udruženje za vanjsku službu priznalo je 2022. da je Havanski sindrom "dramatično povrijedio" moral američkih diplomata i uticao na zapošljavanje.

U martu prošle godine, međutim, zajednički zaključak sedam američkih obavještajnih agencija, u redigovanom izvještaju nakon njihove višegodišnje istrage o AHI-ima, bio je da "dostupni obavještajni podaci dosljedno ukazuju protiv umiješanosti američkih protivnika u izazivanje prijavljenih incidenata".

Pet agencija je reklo da je strano umiješanost "veoma malo vjerovatna", jedna je smatrala da je "malo vjerovatno", a sedma je odbila dati mišljenje. Ali većina je primijetila da su njihove procjene bile umjerene do niske pouzdanosti s obzirom na dostupne dokaze.

Rusija je u ponedjeljak odbacila kao "neutemeljen" novi izvještaj koji povezuje napade s njenim vojnim obavještajnim operacijama.

Preko hiljadu izvještaja

Fenomen je dobio ime po glavnom gradu Kube Havani - gdje je prvi slučaj otkriven 2016., iako novi izvještaj sugeriše da su se prvi slučajevi možda dogodili u Njemačkoj dvije godine ranije, ističe BBC dodajući da su drugi slučajevi prijavljeni širom svijeta, od Vašingtona do Kine.

Američko osoblje pogođeno ovim stanjem, uključujući osoblje Bijele kuće, CIA-e i FBI-a, žalilo se na vrtoglavicu, glavobolje, poteškoće s koncentracijom i intenzivan i bolan zvuk u ušima.

Pentagon je u ponedjeljak saopštio da je visoki zvaničnik ministarstva odbrane koji je prisustvovao sastancima na prošlogodišnjem samitu NATO-a u Litvaniji doživio simptome slične 'Havana sindromu'.

BBC navodi da je do sada sastavljeno više od 1.000 izvještaja o misterioznoj bolesti, a desetine slučajeva se još uvijek zvanično smatraju nerazjašnjenim.

Međutim, studija Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) objavljena prošlog mjeseca kaže da MR skeniranje nije uspjelo otkriti dokaze o ozljedama mozga kod određenog broja američkog osoblja koje je prijavilo AHI.

Dugo je postojala sumnja da su mete pogođene usmjerenom energijom ili mikrotalasima ispaljenim iz skrivenih uređaja, mogućnost koja je priznata u ranijem izvještaju američkih obavještajnih službi.

Britanski servis prenosi da su, odgovarajući na izvještaj, američki zvaničnici rekli CBS Newsu da će "nastaviti pomno ispitivati anomalne zdravstvene incidente", ali su ponovili svoj stav da je "malo vjerovatno da je strani protivnik odgovoran".

Također su rekli da "ne dovode u pitanje vrlo stvarna iskustva i simptome koje su prijavile naše kolege i članovi njihovih porodica", rekavši da im je rad na takvim incidentima prioritet.

Potrebna potpuna istraga

Američka obavještajna zajednica treba da provede potpunu, agresivnu istragu koja uzima u obzir sve aspekte incidenata, napisao je u uredničkom komentaru Washington Post, ističući kako istraga "mora uključivati sve: kontraobavještajne informacije, podatke iz istraživanja slučajeva, kliničke podatke i moguće koncepte djelovanja za napade zasnovane na vjerodostojnim mehanizmima i uređajima identificiranim ranijim istraživanjima".

Nova istraga Insidera, ruske istraživačke novinske kuće, u saradnji sa CBS-ovim programom "60 minuta" i njemačkim Der Spiegelom, otkrila je da je zajedničko među Amerikancima koji su bili mete njihova radna istorija na pitanjima Rusije. Ovo je uključivalo službenike CIA-e koji su pomagali Ukrajini da izgradi svoje obavještajne sposobnosti u godinama prije ruske invazije u punom obimu 2022.

Novinske organizacije, kako prenosi vašingtonski list, ističu da je ruski predsjednik Vladimir Putin za "revolucije u boji" često krivio CIA-u i State Department. Oni zaključuju: "Putin bi imao sav interes... da neutralizira mnoštvo američkih obavještajnih službenika koje je smatrao odgovornim za gubitak bivših satelita."

Uz nove informacije, postoje uvjerljivi razlozi za dublje kopanje. Ako su incidenti namjerni napad, počinilac mora biti identificiran i pozvan na odgovornost, zaključuju urednici Washington Posta uz naglasak da Sjedinjene Države trebaju pokazati svima onima koji bi se pridružili diplomatskim i obavještajnim službama da će ih vlada zaštititi u inostranstvu i kod kuće od stranih protivnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG