Dostupni linkovi

Hamas i Izrael sklopili sporazum o prekidu vatre


Tel Aviv: Eksplozija u autobusu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Tel Aviv: Eksplozija u autobusu

Palestinski pokret Hamas i Izrael sklopili su sporazum o prekidu vatre u Gazi, koji je stupio na snagu u 21:00 sat po lokalnom vremenu, odnosno 20.00 po srednjoevropskom, saopštili su u srijedu uveče zvaničnici u Kairu.

Egipatski ministar spoljnih poslova Kamel Amr objavio je primirje na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Hilari Klinton.

Inicijativa za proglašavanje prekida vatre u utorak uveče nije uspjela, a u srijedu je to učinjeno uprkos eksploziji bombe u autobusu u Tel Avivu, nastavku bombardovanja Gaze i ispaljivanju raketa iz te palestinske enklave na Izrael.

Egipatski izvori kažu da sporazum o prekidu vatre sadrži egipatske garancije i da podrazumijeva obustavu svih "ubistava" i "upada", kao i da će olakšati kretanje Palestinaca, prenio je Rojters.

Izrael je ranije insistirao na obustavi svih oblika neprijateljske vatre iz Gaze i međunarodnim naporima za sprečavanje ponovnog naoružavanja Hamasa.

Kancelarija izrealskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da je on pristao na prekid vatre poslije sugestije koju mu je u telefonskom razgovoru uputio predsjednik SAD Barak Obama.

Primirje je dogovoreno poslije osmodnevnih sukoba u kojima je poginulo skoro 160 ljudi.

Prema podacima Hamasovog Ministarstva zdravlja u Gazi, u srijedu je u ovoj enklavi poginulo najmanje 13 ljudi, a od početka novog talasa sukoba ukupno 152 osobe, među kojima je 42 djece. Na izraelskoj strani poginulo je pet lica.

Izraelske oružane snage objavile su da su tokom dana gađale 120 meta u Gazi, te da je iz te oblasti na Izrael ispaljena 81 raketa, od kojih je 20 oborila izraelska protivraketna odbrana.

Tokom dana američki državni sekretar Hilari Klinton je razgovarala s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a Ban Ki-moon s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Klinton je rekla da je u Jerusalem stigla s "jasnom porukom" predsjednika Baraka Obame za "čvrstu i nepokolebljivu" podršku izraelskom pravu da se brani.

"U danima koji slijede Sjedinjene Države će s partnerima u Izraelu i cijeloj regije raditi na raspletu koji će obezbjediti Izraelu sigurnost i poboljšati uvjete za život stanovnika gaze. Raspletu koji će nas pomaći naprijed prema miru u regiji", kazala je.

​Stojeći uz Klintonovu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu podržao je diplomatska rješenja uz ogradu da će Izrael istovremeno poduzeti sve potrebne korake kako bi se zaštitio.

"Draže bi mi bilo ako postoji mogućnost da se diplomatskim putem postigne dugoročno rješenje. Ali ako ne, siguran sam da ćete shvatiti da Izrael mora poduzeti sve akcije kako bi odbranio svoje stanovnike."

Paralelno, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon u Gazi je s predsjednikom Mahmudom Abasom održao konferenciju za medije.

"Situacija u Gazi je alarmantna. Cijeli se svijet plaši i strahuje za to šta se ovdje može desiti.Apeliram na sve koji zapovijedaju ili koriste oružje da poštuju medjunarodno pravo i sve vrijeme vode računa o tome da civili budu zaštićeni. Ovu sam poruku nekoliko puta izrekao i u mnogim situacijama ponovio. I ponavljam je opet“, kazao je Ban.
XS
SM
MD
LG