Dostupni linkovi

Započelo suđenje Antunu Gudelju


Hrvatska, Osijek, Antun Gudelj na suđenju, 9.Oct2007
Hrvatska, Osijek, Antun Gudelj na suđenju, 9.Oct2007

Na županijskom sudu u Osijeku danas je započelo suđenje Antunu Gudelju kojeg optužnica tereti da je 1. srpnja 1991. ubio nekadašnjeg šefa osječke policije Josipa Reihl-Kira, te još dvojicu ljudi. Gudelj je danas izjavio da se ne osjeća krivim.

Ovo je treće suđenje Gudelju. Prvi put suđeno mu je u odsustvu 1994. godine, kada je dobio 20 godina zatvora, a na drugom, 1997. godine, postupak je prekinut primjenom Zakona o oprostu. Ustavni sud poništio je tu presudu, a kako je Gudelj u srpnju ove godine iz Australije izručen Hrvatskoj, sada mu se sudi po treći put.

Prvi iskaz na danas započetoj glavnoj raspravi dala je supruga ubijenog šefa osječke policije, Jadranka Reihl Kir. Ona je ponovila već ranije iznesene činjenice kako joj je suprug više puta govorio da se zbog mirotvorne politike, koju je vodio prema pobunjenim Srbima, boji za svoj život. Rekla je da su mu prijetnje dolazile iz ekstremnog dijela osječke organizacije Hrvatske demokratske zajednice.

Na pitanje zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Osijeku, Dražena Križevca, je li ikada spominjao neku konkretnu osobu koja je mogla stajati iza takvih prijetnju, Jadranka Reihl Kir je rekla:

„Gotovo uvijek je spominjao Branimira Glavaša, a znamo ko je tada bio najmoćniji čovjek u Osijeku. To je bez daljnjeg bio Branimir Glavaš.“

Jadranka Reihl Kir dodala je kako je upravo Glavaš stajao i iza medijskih napada i potpisivanja peticija za smjenu njenog supruga.

Suđenje se nastavlja 24. listopada, a kao svjedoci, među ostalima, bit će pozvani i bivši osječki gradonačelnik, Zlatko Kramarić, te tadašnji i sadašnji saborski zastupnik, Mato Arlović.

XS
SM
MD
LG