Dostupni linkovi

Više od 10 uhapšenih u Gruziji na protestu zbog zakona o 'stranim agentima'


Protest zbog predloga zakona o "stranim agentima", Tbilisi, 15. april 2024.
Protest zbog predloga zakona o "stranim agentima", Tbilisi, 15. april 2024.

Hiljade Gruzijaca protestovale su protiv kontroverznog predloga zakona o "stranim agentima" pošto su poslanici vladajuće partije dali početno zeleno svetlo za njega uprkos sukobima u parlamentu, preneo je Gruzijski servis Radija Slobodna Evropa.

Procenjuje se da se oko 5.000 ljudi okupilo ispred zgrade parlamenta kasno u ponedeljak pozivajući vlasti da odustanu od predloga zakona koji bi primorao entitete finansirane iz inostranstva da se registruju kao strani agenti, što mnogi upoređuju sa sličnim zakonima koji se u Rusiji koristi za ograničavanje drugačijih mišljenja i aktivnost grupa civilnog društva.

Ministarstva unutrašnjih poslova Gruzije je saopštilo da

Posle sukoba učesnika protesta s policijom ispred zgrade parlamenta uhapšeno je 14 demonstranata, saopštilo je Ministarstva unutrašnjih poslova Gruzije i dodalo da je jedan policajac povređen "kao rezultat nasilnih akcija demonstranata".

Ranije je u parlamentu izbila tuča nakon što je opozicioni poslanik Aleko Elisašvili napao člana vladajuće stranke koji je izašao za govornicu da predstavi nacrt zakona.

Elisašvili je udario Mamuku Mdinaradzea, lidera parlamentarne grupe vladajuće partije Gruzijski san, što je izazvalo haos u parlamentu kome je trebalo nekoliko minuta da se smiri.

Opozicioni poslanik Aleko Elisašvili napada Mamuku Mdinaradzea, lidera parlamentarne grupe vladajuće partije Gruzijski san
Opozicioni poslanik Aleko Elisašvili napada Mamuku Mdinaradzea, lidera parlamentarne grupe vladajuće partije Gruzijski san

Činilo se da Mdinaradze nije povređen i posle kratke pauze vratio se da vodi sednicu odbora za pravna pitanja u parlamentu.

Ranije ovog meseca Mdinaradze je rekao da Gruzijski san planira da ponovo uvede zakon koji bi obavezao neprofitne organizacije i medije koji dobijaju sredstva iz inostranstva i koji se bave široko definisanim "političkim" aktivnostima da prijave svoje aktivnosti vlastima.

Predlog zakona, koji je izazvao masovne proteste kada je prvi put predstavljen prošle godine, zbog čega ga je vlada povukla, takođe bi vlastima dao široka ovlašćenja za nadzor i omogućio krivične sankcije za nedefinisana krivična dela.

Novi predlog je, kako navodi Gruzijski san identičan povučenom, osim jedne izmene – termin "strani agent" bi bio zamenjen formulacijom "organizacija koja sledi interese strane sile".

Ta partija insistira da je zakon jednostavno kopiran iz američkog zakonodavstva i da ne imitira ruski zakon o "stranim agentima", ali se na novi zakon o transparentnosti stranog uticaja, više od svega, gleda kao na rezultat borbe za političku moć u Gruziji.

Vraćanje predloga nagoveštava nove političke sukobe, oštriji pritisak na opoziciju i još veći pritisak na krhke odnose Tbilisija sa zapadnim partnerima.

Kada bude odobren na odboru za pravna pitanja, koji kontrolišu Gruzijski san i njegovi koalicioni partneri, predlog zakona će se preći na prvo čitanje u parlamentu.

Većina demonstranata se razišla uveče u ponedeljak nakon što su ih aktivisti pozvali da se vrate u utorak.

XS
SM
MD
LG