Dostupni linkovi

Građani Crne Gore pozitivno o članstvu u EU


Velika većina grđana podržava članstvo Crne Gore u EU i generalno ima pozitivno mišljenje o EU i nenim institucijama, pokazalo je istraživanje o percpecijama javnosti i komuniciranju procesa EU integracija u Crnoj Gori. Raste i informisanost kao i znanje građana o pregovorima, evropskim institucijama i fondovima.

Iz Delegacije EU pozdravljaju euroentuzijazam crnogorskih građana, a od vlasti traže da nastave reforme.

U odnosu na rezultate istraživanja iz 2013. godine, crnogorski građani su u 2016. zadržali veoma pozitivan odnoskada je podrška članstvu Crne Gore u EU u pitanju, kao i pogledu podrške i odnosa prema EU i njenim institucijama.

„Ukoliko eliminišemo apstinente i one koji nemaju stav, odnosno ne znaju šta bi uradili da je sjutra referendum o ulasku EU, odnosno ukoliko računate one koji znaju šta će da rade i koji imaju stav, onda od tog broja imate 73,6 posto onih koji bi izašli i glasali za i 26 posto koji bi glasali protiv“, kaže Olivera Komar iz agencije De Facto.

Građani od članstva u EU očekuju da će donijeti promjene u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i kriminala, bolje šanse za mlade kao i veće mogućnosti za privredu.

Informisanost i znanje građana o pregovrima Crne Gore i EU je poraslo, kaže Komar i navodi da su, osim poznatih kanala informisanja preko televizije i štampe, sve značajniji internet i socijalne mreže.

Za kvalitet informacija najodgovorniji su, prema mišljenju građan,a Vlada i mediji.

„Ocjena kvaliteta i količine informacija u javnosti u vezi sa procesom priključivanja Evropskoj uniji je pozitivna. Dakle u odnosu na 2013. godinu procenat onih koji smatraju da je javnost informisana kvalitetno i potpuno ili da su javnosti pružene sve ključne informacije je porastao. Ovih prvih je bilo 11, a sada ih je 12 posto dok je ovih drugih bilo 21, a sada 27 posto. Dakle broj onih koji smatraju da su sada bolej informisani je porastao gotovo deset posto“, ističe Komar.

A evo što su nama kazali Podgoričani koje smo pitali koliko i šta znaju o EU integracijama Crne Gore:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00
Direktan link

U Vladi su zadovoljni entuzijazmom građana u vezi sa članstvom Crne Gore u EU, što je i pokazalo i najnovije istraživanje o tome šta građani misle o EU integracijama.

„Možemo sa zadovoljstvom reći da je to dvotrećinska podrška koja se u tim okvirima kreće još od početka procesa pregovaranja, ali i prije toga, u momentima kada je Crna Gora pravila prve korake u pregovaranje kroz Sporazum o pridruživanju. Imamo stalnu podršku, ali imamo i konstantu da 15 do 25 posto stanovništva spada u red euroskeptika ali ne onih pravih euroskeptika poput struktura koje imamo u nekim zemljama članicama Unije koji imaju negativan stav prema EU i našem pristupanju“, kaže glavni pregovarač sa EU Andrija Pejović.

Ne treba nam euroeuforija niti euroskepticizam – treba svi da budemo realni kada se govori o EU, kaže šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

Drobnič kaže da je javno mnjenje u Crnoj Gori motor EU integracija:

„I Vlada i opozicija moraju uzeti u obzir taj visok stepen podrške i to moraju ugraditi u svoje aktivnosti. Mislim da je to jedan od velikih kvaliteta i jako pozitivnih momenata kada govorimo o Crnoj Gori. Nije svuda u regionu tako velika podrška. U nekim zemljama se bore sa daleko manjom podrškom nego što je u Crnoj Gori. Sa našeg stanovišta ta podrška je jako važna i mislim da je ona motor EU integracija Crne Gore“, konstatuje Drobnič.

XS
SM
MD
LG