Dostupni linkovi

Gradačački Vegafruit: Štrajk glađu zbog otkaza


Protest radnika Vegafruita
Protest radnika Vegafruita
Sedam otpuštenih radnika tvornice za preradu voća „Vegafruit“ iz Gradačca već peti dan pred tvornicom štrajkuju glađu, zbog otkaza koje im je poslodavac uručio 3. siječnja. Oni su naime, bez ijednog slobodnog dana radili 12 dana i nakon velike iscrpljenosti i zdravstvenih problema odlučili su prošlu subotu ne doći na posao kako bi jedan dan odmorili.

Uz neiscrpan rad, poslodavac ovim radnicima duguje 17 plaća. U prošloj 2012. godini radnici su dobili samo jednu plaču od 450 konvertibilnih maraka, a mirovinsko i zdravstveno osiguranje također je izostalo.

U petak im se u znak podrške pridružilo nekoliko stotina građana, poljoprivrednika, te sindikati različitih poduzeća:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00
Direktan link


„Mi nismo ovdje došli da ovu tvornicu uništimo, nego da radimo. Ovu tvornicu su stvarali naši djedovi, a branili naši borci. Mi samo tražimo da nas vrate na posao i zato i štrajkujemo glađu. Mi ovdje našim životima branimo naša prava“, rekla je otpuštena radnica Amira Mejremić koju je tijekom prosvjeda u petak odvezla hitna pomoć nakon što joj je pozlilo.

„Zamislite vi da su oni nama dali otkaze zbog jednog jedinog dana što smo trebali slobodno. Pa mi nismo više imali snage raditi i doći na posao. Mi smo bili iscrpljeni. Oni su nas samo zbog tog jednog dana vratili s kapije i danas smo tu gdje jesmo“, rekla nam je Amira Mejremić.

Otpušteni radnici svakodnevno zbog zdravstvenih problema završavaju na Hitnoj pomoći.

„Nama je svima slabo srce, nervozni smo. Gladni smo. Ima ljudi ovdje koji školuju po dvoje, troje djece. Ne znamo kako oni uopće hrane svoju djecu“, prokomentirali su radnici.

(FOTOGALERIJA: Štrajk radnika Vegafruita, 11.1.2013.)

Trideset radnika Vegafruita tužilo je poslodavca još u travnju 2011. godine jer im je dugovao 17 plaća, a od 1. listopada 2007. godine nije im uvezan radni staž.

Prije nekoliko mjeseci iz Vegafruita otpušten je i Esmir Taletović pod izgovorom da je tehnološki višak. On je u ovoj tvornici bio jedini ratni vojni invalid.

„Ja sam otpušten prije pet mjeseci, a sada mi je i žena dobila otkaz. Oboje smo radili u ovoj firmi. Sada smo oboje socijalni slučajevi. Ja sam u ovoj firmi radio 27 godina, nikada ničim nisam želio pokazati da sam invalid. Uvijek sam radio i davao sve od sebe i onda me neko ovako ponizi“, kaže Taletović.

On smatra da je otkaz dobio zbog tužbe koju su radnici pokrenuli protiv poslodavca, jer vjeruje da u Vagafruitu nema tehnološkog viška, s obzirom da se često angažiraju i sezonski radnici.

„Ja zaista ništa ne razumijem. Na ovakav način nas otpustiti, bez ikakvog objašnjenja, bez ikakve otpremnine, isprike... Ja nemam sad trenutno nikakvih sredstava za život i ne znam ni od čega ću živjet. Mi svi radnici koji smo branili ovu zemlju postali smo invalidi. Kada smo se oporavili opet smo mi zavrnuli rukave i krenuli da dižemo privredu i da radimo. Sada nemamo nikakva prava. Na poslu će ostati samo oni koji budu šutili i trpili“, ogorčen je Taletović.

Radnici Vegafruita ne odustaju od prosvjeda sve dok se ne riješi njihov status.
XS
SM
MD
LG