Dostupni linkovi

Goran Hadžić izručen Hagu, pred sudom u ponedeljak


Hadžić izručen Haškom tribunalu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Haški optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj prebačen je iz beogradskog zatvora u Novi Sad kako bi posetio svoju bolesnu majku pre izručenja u Haški tribunal. Kasnije je manji avion za koji se veruje da je u njemu prevezen Hadžić sleteo u Holandiju, a zat

Haški optuženik Goran Hadžić primljen je u petak posle podne u pritvor Haškog tribunala, potvrdio je taj sud. Nekoliko minuta posle 16 sati u zgradu pritvora u Sheveningenu ušla su dva blindirana automobila, nakon čega je portparolka suda Nerma Jelačić izjavila:

“Optuženik Goran Hadžić smešten je u pritvorsku jedinicu Tribunala".

Prvo pojavljivanje Gorana Hadžića pred Haškim tribunalom zakazano je za ponedeljak, saopštio je na konferenciji za novinare glavni haški tužilac Serž Bramerc

"Goran Hadžić sad je u pritvorskoj jedinici ICTY-ja i prvi put će se pojaviti pred sudijom u 12 sati", kazao je Bramerc.

Bramerc je podvukao da su "hapšenjem Hadžića, vlasti Srbije ispunile ključnu međunarodnu obavezu. Mi odajemo priznanje uloženim naporima predsednika Srbije Borisa Tadića, Saveta za nacionalnu bezbednost, akcionog tima...i službi koje su obavile hapšenje".
Konferencija za novinare Serža Bramerca povodom izručenja Hadžića

"Verujemo da će Srbija nastaviti ovim pozitivnim putem u postupanju prema Tribunalu i da će i dalje pružati pomoć za naša tekuća suđenja tako što će omogućavati pristup vladinim arhivama i dokumentima, kao i omogućavati pojavljivanje svedoka", naznačio je Bramerc.

Hapšenjem Hadžića, nastala je "nova faza u saradnji Srbije s Tribunalom", kazao je Bramerc.

Po prijemu u pritvor Hadžić će biti podvrgnut lekarskom pregledu, a po proceduri prva 24 sata provešće odvojen od ostalih 37 pritvorenika. Zatim će biti raspoređen u jedno od tri krila pritvora.

Pedesettrogodišnji Goran Hadžić stigao je u Holandiju specijalnim avionom koji je na aerodrom u Roterdamu sleteo oko 14.30. Tu su ga srpski zvaničnici predali službenicima Haškog tribunala odakle je nakon kratke procedure prebačen u pritvor u Sheveningenu.



Avion Vlade Srbije u kom se nalazio poslednji haški begunac sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla poleteo je u 12.15.

U to vreme Snežana Malović, ministarka pravde Srbije, na vanrednoj preš konferenciji u Vladi Srbije izjavila je na pitanje Radija Slobodna Evropa da se haški optuženik Goran Hadžić nalazi na putu za Hag.

Na konferenciji je još izjavila da je “ovim izručenjem okončana najteža faza u saradnji sa Haškim tribunalom i da će Srbija nastaviti da procesuira sve optužene za ratne zločine”.

Pred sudijom u ponedeljak

Pre odlaska u Hag Goran Hadžić je iz pritvora beogradskog Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u koloni vozila pod maksimalnim obezbeđenjem odvezen u Novi Sad u posetu porodici, nakon čega je direktno prevezen na aerodrom u Beogradu.

Sudnica Haškog tribunala
Kako piše beogradska štampa, Hadžić je tokom pre podneva razgovarao sa suprugom, sestrom i sinom u porodičnoj kući u novosadskom naselju Telep, a nadležni su mu omogućili da u Novom Sadu poseti i majku, i očev grob na Kameničkom groblju.

Njegov boravak u kući, koju je napustio 2004. godine kada je iz državnih struktura dobio informaciju da je iz Haga stigla optužnica protiv njega, obezbeđivali su brojni pripadnici žandarmerije naoružani dugim cevima, policije i Bezbednosno-informativne agencije. Na autoputu Beograd-Novi Sad bile su primetne pojačane bezbednosne snage dok je Hadžić između dva grada prevožen u koloni policijskih džipova sa uključenim rotacionim svetlima.

Prethodno je odbrana Gorana Hadžića potpisala dokumenta o odricanju poslednjeg haškog begunca od prava na žalbu o izručenju, čime je nakon potpisa ministarke Snežane Malović otklonjena i poslednja prepreka da bude isporučen Hagu.

Hadžić je poslednji, 161. optuženi, koji će se naći u pritvoru Tribunala.

Goran Hadžić, bivši predsednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, optužen je u 14 tačaka za zločine protiv čovečnosti nad Hrvatima i drugim nesrbima i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Brammertz: Tisuće žrtava čeka na pravdu

Brammertz: Tisuće žrtava čeka na pravdu


Goran Jungvirth

Haški sud je potvrdio u petak popodne da je u njegov pritvor stigao zadnji preostali bjegunac od međunarodne pravde Goran Hadžić, koji je bio van dohvata gotovo 7 godina od podizanja optužnice 2004.godine.

U svom priopćenju sud je podsjetio na optužbe protiv Hadžića koji se tereti za zločine protiv čovječnosti, počinjenih 1991 i 1992 na području istočne Slavonije, primjerice progon i zatočavanje tisuće vukovarskih civila kao i zapovjdnu odgovornost za zločin na Ovčari, pogubljenje preko 200 civila odvedenih iz vukovarske bolnice.

Glavni tužitelj UN-ovog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz održao je u petak popodne i izvanrednu novinsku konferenciju na kojoj je izrazio zadovoljstvo što je Srbija ispunila zadnji uvijet u suradnji.

„Za mnoge uhićenje neće značiti puno poput uhićenja (Slobodana) Miloševića i Radovana Karadžića. Međutim Hadžić je bio jedna od glavnih figura i njegovi su zločini veliki. Ni jedan od 161og optuženog nije više van dosega pravde“, napomenuo je Bramertz naglasivšikako je međunarodna pravda radom i povijesti Tribunala promijenjena u potpunosti tijekom njegovih 18 godina rada.

„Posebno prepoznajem rad i i napore Europske unije koja je usadivši europske vrijednosti i principe, dala Srbiji pozitivne signale za suradnju sa sudom“, rekao je Bramertz objasnivši da su zbog toga imali sredstva potrebna za završetak rada.

Zahvalio se i nizozemskim vlastima kao i osoblju Tribunala koje je doprinjelo procesuiranju svojim radom.

„Rad Tribunala je imao ulogu, ali tisuće žrtava još čeka na pravdu. Procesuiranje ratnih zločinaca na lokalnim pravosuđima ostaje još veliki izazov“, rekao je Bramertz obećavši asistenciju lokalnim pravosuđima kako bi se prekinulo s praksom nekažnjenosti.

„Danas možemo biti zadovoljni i možemo zaključiti posao“, zaključio je na kraju podsjetivši još jednom da za Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju više nema bjegunaca na slobodi.

Hadžić će se uskoro dobiti priliku sljedeći ponedjeljak izjasniti o svojoj krivnji pred sudom, a Haški sud je već odabrao suce koji će voditi slučaj.
XS
SM
MD
LG