Dostupni linkovi

Google tvrdi: Internet sigurniji nego prije godinu dana


Ako na početku web adrese na kojoj se nalazite vidite HTTPS, znajte da se nalazite na sigurnom mjestu za surfovanje
Ako na početku web adrese na kojoj se nalazite vidite HTTPS, znajte da se nalazite na sigurnom mjestu za surfovanje

U jeku vijesti o velikim hakerskim napadima, najposjećenije stranice su sigurnije nego ikad.

Razlog za ovo je što stranice napokon koriste zaštićenu konekciju, tvrdi Google u izvještaju, a prenosi AP.

Više od pola stranica koje se otvaraju u pretraživaču Google Chrome koristi "https://", dok korisnici dvije trećine vremena provedu na zaštićenim stranicama, tvrdi Google.

Ako na početku web adrese na kojoj se nalazite vidite HTTPS, znajte da se nalazite na sigurnom mjestu za surfovanje.

"Internet na kojem sve stranice koriste zaštićenu konekciju je nešto što je ostvarivo u bliskoj budućnosti", napisali su inženjeri kompanije "Google" u blogu.

"To se upravo događa jer većina korisnika Chroma upravo surfuje na ovaj način", zaključili su.

S obzirom na informacije koje dijelimo putem društvenih mreža i e-mailova, logično je i da više pažnje treba da posvetimo lozinkama kako ne bi pogrešne osobe mogle doći do naših privatnih podataka. Ukoliko koristite neke jednostavne lozinke, sebe, svoj posao i svoje prijatelje stavljate u ozbiljne probleme.pasnost.

Pravo vrijeme je da ih promijenite i malo zakomplikujete Koristite lozinke koje nije lako pogoditi i koje nisu direktno povezane s vama kao što je npr. datum rođenja, ime kućnog ljubimca i sl.

Neka vaša lozinka bude kombinacija velikih i malih slova, brojeva, duga minimalno 14 znakova. Nemojte koristiti iste lozinke za sve. One mogu imati neku zajedničku poveznicu, ali neka se u nečemu i razlikuju.

Ukoliko vam je jedna lozinka za sve, neko ko uspije doći do nje može imati pristup svim vašim računima, što nikako nije dobro.

Ostanite organizovani. Mijenjajte lozinke, ali ne morate svaki put sve iznova, promijenite samo jedno slovo ili broj. Organizujte se tako da vam mijenjanje i pamćenje lozinki ne postane teret.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG