Dostupni linkovi

Google Chrome ima najviše korisnika na svijetu


generic -- Internet browser software icons - Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera and Google Chrome, 03Auf2011
generic -- Internet browser software icons - Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera and Google Chrome, 03Auf2011
Browser Google Chrome je napokon prestigao Internet Explorer u broju korisnika, nakon što je prošle sedmice izmijenjeno vodstvo kompanije.

Najnoviji podaci pokazuju da je Chrome prestigao Internet Explorer i postao browser koji se najviše koristi. Nakon pomenutih browsera slijede Firefox, Safari i Opera.

Google je ostvario dvostruku pobjedu, jer analitičari tvrde da je browser ove kompanije Android Robot, koji je namijenjen za mobitele, prestigao Operu i postao najpopularniji izbor u martu za korisnike koji internetu pristupaju putem mobitela.

Mjerenje interneta je neprecizna nauka i veoma je često bazirana na malim istraživanjima. Činjenica je da je rast Chromea zabilježen tokom prošle godine te da su IE i Firefox gubili svoj udio na tržištu, bez obzira na to da li su novi rezultati precizni ili ne.

Analitička firma Statcounter je prvi put saopćila da je Chrome bio na prvom mjestu samo jedan dan i to 18. marta, a nakon pada tokom maja Chrome i IE su bili podjednako korišteni.

No, prošle sedmice je Chrome ponovo napredovao i maj bi mogao biti prvi mjesec u kojem je Googleov browser dominirao i postao najpopularnija opcija.

Google Chrome je imao uspone i padove od 2008. godine. Ekstenzije su ključni faktor uspjeha Chromea. No, Microsoft se ne predaje tako da posljednja verzija IE napreduje i koristi se u većoj mjeri tokom vikenda.

Bez obzira na to da li će Chrome zadržati prednosti do kraja maja, očekuje se da će u budućnosti postati najsuperiorniji browser.
XS
SM
MD
LG