Dostupni linkovi

Nikolić raspisao izbore za 24. april


Tomislav Nikolić raspisuje izbore
Tomislav Nikolić raspisuje izbore

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je danas (4. mart) Ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisao vanredne republičke izbore za 24. april.

Nikolić je rekao da je došlo je vreme za ispitivanje podrške, jer reforme su ozbiljne i teške i zato je potrebno da se građani izjasne - da li podržavaju reforme ili postoji neka bolja ideja i možda neko drugi ko zaslužuje poverenje građana.

Nakon što je potpisao Ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izbora Nikolić je pozvao građane i učesnike izbora, ali i medije na fer i demokratsku utakmicu izrazivši uverenje da će Srbija nakon izbora nastaviti s reformama i da neće odustati od puta kojim sada ide.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da bi želeo da pobedi SNS, ali da će isto tako moći da sarađuje sa svakom vladom.

"Neću ja da budem razočaran ako pobede drugi", rekao je i dodao da nije siguran da bi se posle drugačijeg izbornog ishoda nastavile reforme, a njegova je želja, kako je istakao, da pobedi ideja koja je dobra za Srbiju.

Nikolić je ocenio i da je vlada u prethodnom periodu učinila mnogo, pokrenula čitav sistem reformi za koje mora da obezbedi novi mandat, kako bi bila sigurna da ono što radi, radi po volji građana.

"Očekujem fer i demokratske izbore", rekao je Nikolić i istakao da ne sumnja u regularnost izbora.

Podsetivši da je Srbija sve svoje političke probleme rešavala vanrednim izborima i da su građani uvek bili u pravu kad izaberu, predsednik je istakao da će sve institucije države funkcionisati, iako će izbori biti održani na nekoliko nivoa.

Na pitanje hoće li se na neki način angažovati u izbornoj kampanji, predsednik je je poručio:

"Neće me biti sramota ako neko iz SNS zatraži moju pomoć da tu pomoć i pružim".

Premijer Aleksandar Vučić uputio je predsedniku Srbije predlog za raspuštanje parlamenta, u kojem je naveo da je vladi potreban jasan mandat da završi reforme i dovede Srbiju pred vrata evropske porodice naroda.

Od ovog momenta stranke i formalno ulaze u predizbornu kampanju.

Prema Ustavu, izbori treba da se okončaju najkasnije za 60 dana od dana raspisivanja.

Gojković i Pastor: Pokrajinski i republički izbori istog dana

Pokrajinski i lokalni izbori biće održani istog dana kada i parlamentarni, 24. aprila najavili su predsednici Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, Maja Gojković i Ištvan Pastor. Oni su nakon sastanka u Novom Sadu naglasili da su imali dobru saradnju u proteklim godinama.

Postignut je dogovor da izbori na pokrajinskom i lokalnom nivou budu održani istoga dana kada i glasanje za novi sastav skupštine Srbije, rečeno je nakon sastanka predstavnika Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine.

“Razgovarali smo o rednovnim izborima na pokrajinskom i lokalnom nivou. Danas smo ponovo potvrdili da je naša zajednička namera da se ti izbori organizuju istog dana. Mislimo da je to i ekonomski i politčki i društveno racionalno rešenje“, rekao je predsednik vojvođanskog parlamenta, Ištvan Pastor.

Predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković kaže da će izbore za lokalne samouprave raspisati sledeće nedelje.

Maja Gojković i Ištvan Pastor
Maja Gojković i Ištvan Pastor

Što se lokalnih izbora tiče, ja zbog zakonskih propisa moram sačekati nekoliko dana da vidimo u kojim lokalnim samoupravama su se stekli uslovi za izbore. Ono što je sigurno to je da u 14 opština neće biti održani izbori Za ostale opštine izbore ću raspisati sledeće nedelje”, istakla je predsednica Narodne skupštine, Maja Gojković. Ona je dodala da je saradnja između dve institucije u proteklim godinama bila dobra i usaglašena.

Stranke u Pokrajini, gde trenutnu većinu čine Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, već vode razgovore o mogućim koalicijama.

Poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Vojvodine, Vladimir Galić kaže da se još ne zna sa kim će ta stranka na pokrajinske izbore.

“Kako na republičkom tako i na pokrajinskom nivou već vodimo razgovore. Biće predizbornih koalicija i verovatno će biti novih partnera u tom savezništvu”, rekao je on.

Liga socijaldemokrata Vojvodine će samostalno nasutpati na pokrajinskim izborima, kaže potpredsednik te stranke, Branislav Bogaroški.

“Na pokrajinskom nivou mi smo uvek išli samostalno. Na lokalnom nivou, stranka je donela odluku sa kojim partijama neće, a to su one koje su oponenti u ideološkom smislu”, naglasio je on.

I Demokratska stranka vodi predizborne pregovore, kaže predsednik Pokrajinskog odbora stranke, Miroslav Vasin.

“Intenzivno pregovaramo sa nekoliko stranaka. Još nekoliko dana nemam ovlašćenje da govorim o tome ko su te stranke. Ono što je sigurno to je da ćemo sa Demokratskom strankom vojvođanskih Hrvata potpisati sporazum o zajedničkom nastupu”, rekao je Vasin.

Inače, ovi pokrajinski izbori će biti održani prema proporcionalnom sistemu, nakon što je Skupština Vojvodine 2014. godine izglasala novi sistem raspodele mandata. Ovo znači da će najverovatnije deo vojvođanskih lokalnih samouprava ostati bez svojih predstavnika u novom sazivu Skupštine Vojvodine.

Naime, prema ranijem mešovitom izbornom sistemu šezdeset poslanika se biralo po proporcionalnom sistemu, dok je druga polovina skupštinskih mesta bila dodeljivana po većinskom sistemu koji je omogućio da svaka opština i grad sa teritorije Vojvodine ima barem jednog predstavnika u ovoj instituciji.

Skupština Vojvodine u petak ima poslednju sednicu u ovom sastavu.

XS
SM
MD
LG