Dostupni linkovi

Šta mlade 'gura' ka ekstremizmu?


Protest tokom otvaranja festivala "Miredita, dobar dan" u Beogradu
Protest tokom otvaranja festivala "Miredita, dobar dan" u Beogradu

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

U ovosedmičnoj emisiji pitali smo mlade iz Srbije, Crne Gore i BiH, da li smatraju da je radikalizacija mladih, rođenih poslije ratova devedesetih, rezultat siromaštva i besperspektivnosti ili lošeg obrazovnog sistema, koji ne uči kako u različitosti vidjeti potencijal, te šta činiti kako bi fizičkog i verbalnog nasilja prema drugom i drugačijem bilo sve manje?

Prije mjesec dana policijske snage rasjterale su pripadnike navijačkih grupa koji su pokušali da upadnu na Festival "Mirdita, dobar dan" na kojem su se beogradskoj publici predstavljali umjetnici sa Kosova.

Prije deset dana u Novom Sadu šipkama i bokserima pretučena su tri studenta, pripadnika organizacije „Za krov nad glavom“ koja se bori protiv prisilnih iseljenja stanara.

Riječki maturanti su završetak školovanja slavili uz povike "Ajmo ustaše" i "Za dom spremni".

Više od 20 odsto mladih u BIH, prema Istraživanjima omladinskih organizacija, osjeća netrpeljivost prema drugoj naciji i vjeri, dok njih pet odsto smatra da je terorizam opravdan.

Mladi u Srbiji svjesni su nasilja koje ih okružuje ali, kako su za Radio Slobodna Evropa rekli neki od njih, uglavnom ne vide gdje bi moglo biti rješenje problema. Srednjoškolci i osnovci u Beogradu sa kojima je razgovarao Zoran Glavonjić netrpeljivost najprije vide u školi, zatim na ulicama grada, pa na kraju u medijima gdje je nasilje često vezano za političko djelovanje, nacionalizam i ekstremizam.

Mladi iz Srbije o nasilju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
Direktan link


Koliko su mladi u Banja Luci svjesni radikalizma i nasilja koje ih okružuje? Razgovarali su o tome sa Miloradom Milojevićem.

Mladi BiH o nasilju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00
Direktan link

Istraživanja pokazuju da je osim učestalog fizičkog nasilja među srednjoškolcima u Crnoj Gori, uzrok verbalnog nasilja često vjerska i nacionalna pripadnost, a da je kao ključni faktor nasilnog ponašanja, osim etničke netolerancije, prepoznata i "klaustrofobija" mladih - odnosno nespremnost na komunikaciju sa "drugim i drugačijim". Percepcija mladih iz Budve, sagovornika Jasne Vukićević, jeste da uz porast nasilja, raste i nivo njegove prihvatljivosti, a porodicu označavaju kao najodgovornijeg činioca za takvo stanje.

Mladi Crne Gore o nasilju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00
Direktan link

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o dvojici profesora koji već pet godina u rodnom Bihaću organizuju „Ljetnu školu gitare“, a upoznaćete i učenika iz Bijeljine koji je se sa inovatorskog sajma u Moskvi vratio sa zlatom i srebrom. Reper Frenkie promovisao je u Sarajevu autobiografski roman Koraci.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 23.06.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG