Dostupni linkovi

General VRS-a: Mladić zatražio autobuse za Srebrenicu


Zahtjev iz Glavnog štaba VRS-a za autobuse prikazan na suđenju Ratku Mladiću, 8. srpanj 2013.
Zahtjev iz Glavnog štaba VRS-a za autobuse prikazan na suđenju Ratku Mladiću, 8. srpanj 2013.
Suđenje generalu Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Petra Škrbića, bivšeg pomoćnika optuženog za organizacijske i kadrovske poslove u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske.

General Škrbić, koji je već dao iskaz na više haških suđenja – potvrdio je kako je optuženi osobno zatražio pripremu barem 50 autobusa za prijevoz Bošnjaka iz Srebrenice. Tužiteljstvo je njegovim svjedočenjem željelo pokazati organiziranost i suradnju civilnih i vojnih vlasti bosanskih Srba – u zločinu protjerivanja i ubijanja Srebreničana.

Petar Škrbić
Petar Škrbić
General Škrbić prenio je Mladićevu zapovjed civilnim vlastima (ministarstvu obrane RS) o posudbi autobusa nakon što su srpske snage zauzele Srebrenicu 11. srpnja 1995. godine. U danima koji su uslijedili bošnjačke žene i djeca su odvezeni iz enklave, dok su muškarci i dječaci (blizu vojne dobi) nabavljenim autobusima prevoženi u zatočeničke objekte, a potom na egzekuciju.

Škrbić, koji je na početku svjedočenja upozoren da se njegov iskaz ne može koristiti protiv njega u sudskom postupku, sucima je izjavio - da nije znao zašto se nabavljaju autobusi iako je osobno prenio tu zapovjed, koju je tužiteljstvo priložilo u dokazni spis.

„To je 20 godina poslije toga. Gospodo suci ja sam proučavao niz dokumenta i sad znam zašto su ti autobusi bili upotrebljeni. Vaše je pitanje bilo – jesam li u tom momentu znao. Moj odgovor je bio da nisam“, negirao je svoja saznanja o planu za Srebrenicu, kao pripadnik Glavnog štaba VRS-a i pomoćnik generala Mladića.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00
Direktan link

Osim što je na više pitanja odgovorio „ne znam“ ili „ne sjećam se“, general Škrbić je bio puno suzdržaniji i kod odgovora u vezi imenovanja generala Radislava Krstića na mjesto zapovjednika Drinskog korpusa VRS-a, inače osuđenog zbog genocida u Srebrenici na 35 godina zatvora. Dok je kod svjedočenja u procesu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića izjavio – da je Krstić time nagrađen zbog zauzimanja Srebrenice, Škrbić je sada inzistirao da se nije radilo o unaprijeđenju, već o Mladićevom ukazu – mimo redovne procedure.

„Vjerovatno ste Vi pogriješili pa ste rekli – unaprijeđenje generala Krstića. General Krstić je bio unaprijeđen ranije. Tako da je taj prijedlog potekao od zapovjednika Glavnog štaba VRS-a, a čim je on meni to saopćio ja sam mogao reći – gospodine general jeste li o tome dobro razmislili. Ali nisam imao razloga i tako da sam ja odnio ukaze predsjedniku koji je te ukaze i potpisao“, opisao je tužiteljstvu proceduru imenovanja Krstića, što je general Mladić predložio 14. srpnja 1995. godine, u jeku operacije progona i ubijanja.

U video snimku proslave Nove godine početkom 1996. godine, Škrbića je general Mladić spomenuo među oficirima iz Glavnog štaba VRS-a koji su većinom bili uključeni u donošenje vojnih planova i odluka. No Škrbić, bivši Mladićev pomoćnik za organizacijsko-kadrovske poslove – na sudu je izjavio da je o srebreničkim događajima tek saznao kasnije iz medijskih izvještaja.

Suđenje će se nastaviti idućim svjedokom tužiteljstva u vezi optužbi za srebrenički genocid.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG