Dostupni linkovi

Ministar poriče da je Izrael namjerno gađao automobil humanitaraca u Gazi


Oštećeno vozilo u kojem su u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu ubijeni zaposlenici WCK, uključujući strance, 1. april 2024.
Oštećeno vozilo u kojem su u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu ubijeni zaposlenici WCK, uključujući strance, 1. april 2024.

Ministar u izraelskoj vladi demantovao je tvrdnje da su izraelske snage namjerno gađale i ubile sedam humanitarnih radnika Svjetske centralne kuhinje (World Central Kitchen-WCK) 1. aprila u Gazi.

WCK, koju je osnovao poznati španski kuhar (José Andrés), uključena je u dostavu pomoći za Pojas Gaze koja od marta brodovima stiže s Kipra u ratnu zonu.

Andres je optužio Izrael da gađa njegove radnike "sistematski, automobil po automobil".

Fotografije ubijenih radnika WCK
Fotografije ubijenih radnika WCK

Izraelski ministar ekonomije Nir Barkat rekao je za BBC News 4. aprila da su Andresovi komentari "besmislica". On je rekao da je Izraelu "užasno žao" zbog ubistva sedam humanitarnih radnika, ali da su pogibije humanitarnih radnika i civila"dio rata".

Izraelske vlasti tvrde da su napadi u kojima su ubijeni radnici "teška greška" i obećavaju istragu.

Bijela kuća je saopštila 2. aprila da je "ogorčena" napadom u Pojasu Gaze u kojem je poginulo sedam humanitarnih radnika.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je nakon napada da su radnici humanitarne organizacije WCK poginuli u "tragičnom incidentu u nenamjernom udaru".

Izraelski predsjednik Isak Hercog (Isaak Herzog) izvinio se za napad i razgovarao sa Andresom kako bi "izrazio duboku tugu zbog tragičnog gubitka života".

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je takođe pozvao Andresa i rekao mu da će jasno staviti do znanja Izraelu da humanitarni radnici moraju biti zaštićeni, rekla je portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer (Karine Jean-Pierre) 2. aprila.

Medijska kancelarija Gaze kojom upravlja Hamas, kojeg SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom, takođe je u saopštenju okrivila Izrael za napad.

Svjetska centralna kuhinja je navela da su njeni radnici iz Poljske, Australije, Irske i Velike Britanije ubijeni u napadu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) dok su pružali podršku humanitarnim naporima za dostavu hrane u Gazi".

"Ovo je tragedija. Radnici humanitarne pomoći i civili nikada ne bi smjeli biti meta", napisala je humanitarna organizacija na mreži X.

SAD čekaju rezultate izraelske istrage o ubistvima.

Izraelski napad je bio usmjeren na jasno obilježen konvoj, nakon što je humanitarna organizacija rekla da je koordinisala sa izraelskom vojskom kako bi izbjegla bilo kakvu opasnost.

Izraelski napadi na Pojas Gaze počeli su poslije 7. oktobra kada su pripadnici Hamasa na jugu Izraela, prema izraelskim podacima, ubili 1.200 ljudi i uzeli 253 taoca.

Od tada je, prema navodima ministarstva zdravstva u Gazi koje kontroliše Hamas, ubijeno više od 33.000 Palestinaca, a više od 75.000 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu.

Izvori: AP, AFP, BBC

XS
SM
MD
LG