Dostupni linkovi

Gadafijeva odbrana slabi, pobunjenici sve bliži Tripoliju


Pobunjenici u kamionu sa mitraljezom u gradu Zawiya, 14. avgust 2011.
Pobunjenici u kamionu sa mitraljezom u gradu Zawiya, 14. avgust 2011.
Pobunjenički borci i dnevnik Libya today u ponedjeljak tvrde da je Moamer Gadafi okružen u prestonici Tripoliju nakon zauzimanja strateški ključnih gradova od strane pobunjenika.

Portparol pobunjenika rekao je da su "pod punom kontrolom" gradovi Sorman, zapadno od Tripolija, i Gharyan, 80 km južno. Borbe su nastavljene u Zawiyi, 50 kilometara zapadno od Tripolija.

U nedelju, pobunjenici su raširili zastavu u blizini glavne pijace u Zawiyi i oko 50 njih je uzvikivalo Allahu ekber (Bog je veliki), što ukazuje da su taj grad, takođe, osvojili.

Osvajanje ovih gradova predstavlja važan psihološki udarac za Gadafijev režima, koji se bori protiv NATO-a koji poslednjih šest meseci snažno podržava pobunjenike.

Međutim, neke od Gadafijevih snaga i dalje se nalaze u gradu, a njihovi snajperisti se nalaze na krovovima.

Napredak pobunjenika u poslednjih nekoliko dana od planina na zapadu zemlje u blizini Tunisa pa sve do Zawiyi na meditersnakoj obali predstavlja najznačajniji dobitak u poslednjih mesec dana zastoja tokom borbi sa Gadafijevim režimom.

Pukovnik Jumma Ibrahim, portparol pobunjenika u zapadnim planinama, kaže da su njegovi borci blizu puteva na kojima mogu da preseku snadbevanje Tripolija. Putevi su, inače, od ključne važnosti za kretanje hrane, goriva i oružja u prestonicu.

"To znači da smo se iznenadili Gadafija, on sada ima samo more", kaže on.

Pregovori?

Sa druge strane, Gadafi je u nedelju pozvao narod da se spremi na borbu kako bi se oslobodila Libija od izdajnika i snaga NATO.

"Libijski narod će istrajati i revolucija (kojom je Gadafi stupio na vlast 1969. godine) će istrajati. Krenite, izazivajte, uđite u borbu za oslobađanje Libije, malo-pomalo, od izdajnika i NATO", poručio je on u govoru održanom putem telefona i emitovanom u nedelju uveče na državnoj televiziji u audio-formatu.

"Spremite se na borbu... Krv mučenika je podsticaj za ratovanje", poručio je Gadafi u svom prvom javnom obraćanju otkako su pobunjenici započeli novu ofanzivu na snage režima, javio je Rojters.

Gadafi tvrdi da su pobunjenici, koji od sredine februara traže okončanje njegove vladavine, naoružani kriminalci i ekstremisti iz redova Al Kaide, a vazdušnu kampanju snaga NATO, preduzetu na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN sredinom marta, smatra kolonijalnom agresijom čiji je cilj da pokrade libijsku naftu.

Kasno sinoć britanska agencija je prenela navode direktno upućenog neimenovanog izvora da predstavnici Gadafijevog režima pregovaraju sa pobunjenicima u jednom hotelu na jugu Tunisa, na ostrvu Đerba, ali je portparol libijske vlade Musa Ibrahim to odlučno negirao, optužujući zapadne lidere i medije za širenje glasina.

"Ove informacije su apsolutno netačne i deo su medijskog rata protiv nas. Njihov cilj je da nas zbune, slome nam duh i poljuljaju našu hrabrost", poručio je Ibrahim, komentarišući navode koje ni pobunjenička strana još nije zvanično potvrdila.

Agencija Rojters je ocenila da su pobunjenici sada od početka protesta u najboljoj situaciji, budući da su se osvajanjem grada Zawije značajno približili Gadafijevom uporištu u Tripoliju i prekinuli glavne dostavne linije do prestonice.
XS
SM
MD
LG