Dostupni linkovi

G7 upozorava Iran na nove sankcije


Sastanak šefova diplomatije Grupe 7 na Kapriju, 19. april 2024.
Sastanak šefova diplomatije Grupe 7 na Kapriju, 19. april 2024.

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) upozorili su 19. aprila Iran na nove sankcije zbog napada dronovima i raketama na Izrael i pozvali obe strane da izbegnu eskalaciju sukoba.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, koji predsedava sastankom šefova diplomatije G7, rekao je da je agenda trodnevnog sastanka izmenjena da bi se pozabavili "najnovijim dešavanjima".

Izrael je, kako su javili američki mediji pozivajući se na zvaničnike SAD, danas izveo napad na Iran, dok su iranski državni mediji javili da su se čule eksplozije grada Isfahana u centralnom delu zemlje.

Izraelski zvaničnici najavljivali su da će uzvratiti na napad Irana koji je na Izrael 14. aprila lansirao više od 300 dronova i projektila od kojih su skoro sve oboreni.

Sjedinjene Američke Države obavestile su šefove diplomatije G7 da su od Izraela dobile informaciju "u poslednjem trenutku" o akciji dronovima u Iranu, preneo je ministar spoljnih poslova Italije.Antonio Tajani.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da SAD nisu bile uključene ni u kakve "ofanzivne operacije", ali je odbio da odgovori na navode da je Izrael unapred obavestio SAD o akciji.

U G7 su SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Japan i Italija koja je ove godine predsedavajuća.

XS
SM
MD
LG