Dostupni linkovi

Francuski parlament će istražiti seksualno zlostavljanje u filmskoj industriji


Francuski parlament je osnovao komisiju za istraživanje seksualnog i rodno zasnovanog nasilja u filmskoj industriji posle poziva glumice Žudit Godreš koja je optužila dvojicu režisera da su je seksualno napali kada je bila tinejdžerka, 8. mart 2024.
Francuski parlament je osnovao komisiju za istraživanje seksualnog i rodno zasnovanog nasilja u filmskoj industriji posle poziva glumice Žudit Godreš koja je optužila dvojicu režisera da su je seksualno napali kada je bila tinejdžerka, 8. mart 2024.

Francuski parlament odlučio je u četvrtak da formira komisiju za istraživanje seksualnog i rodno zasnovanog nasilja u filmskoj industriji i drugim kulturnim sektorima.

Odluka je usledila posle porasta broja optužbi da je francuska kinematografija predugo odbacivala seksizam i pružala pokriće za seksualno zlostavljanje.

Francuska Narodna skupština, ili donji dom, jednoglasno se saglasila da formira komisiju koju je tražila glumica Žudit Godreš (Judith Godreche) u govoru u gornjem domu, Senatu, u februaru.

Ta 52-godišnja glumica i režiserka postala je ključna figura u francuskom MeToo pokretu otkako je optužila režisere Benoa Žakoa (Benoit Jacquot) i Žaka Duajona (Jacques Doillon) da su je seksualno napali kada je bila tinejdžerka. Obojica su negirali optužbe.

Sva 52 poslanika prisutna na glasanju odobrila su stvaranje komisije, što je pratila Godreš iz galerije.

"Vreme je da se prestane s postavljanjem crvenog tepiha za nasilnike", rekla je poslanica Zelenih Frančeska Paskini (Fancesca Pasquini).

Ona je rekla da će nova skupštinska komisija biti formirana 13. maja, a da će saslušanja početi 20. maja. Komisija ima šest meseci da iznese zaključke.

Komisija treba da razmotri "položaj maloletnika u različitim sektorima bioskopa, televizije, pozorišta, mode i advertajzinga".

Na osnovu predloga Godreš, parlamentarna komisija za kulturu odlučila je da proširi obim istrage i na druge sektore kulture.

Treba da "identifikuje mehanizme i propuste koji dozvoljavaju te potencijalne zloupotrebe i nasilje", "ustanovi odgovornosti" i iznese preporuke.

"Ta komisija mora biti uspešna", rekla je Godreš za AFP posle glasanja.

U govoru u Senatu u februaru, ona je rekla da je važno da se "prestane pretvarati da ne zna" o slučajevima seksualnog nasilja kako bi se stvari promenile.

Ona je govorila o "incestuoznoj porodici u filmskoj industriji" koja je samo odraz svih porodica pogođenih takvim nasiljem.

Godreš je pozvala na stvaranje "efikasnijeg sistema kontrole" koji bi uključivao "neutralnog savetnika" na snimanjima koja uključuju maloletnike i instruktora za intimnost za scene seksa.

Glasanje u parlamentu usledilo je dan pošto je glumica Isild Le Besko (41) u autobiografiji navela da ju je Žako takođe "silovao" tokom veze koja je počela kada je imala 16 godina, ali nije bila spremna da podnese tužbu.

Godreš je podnela pravnu tužbu protiv istaknutog reditelja, zbog navodnog zlostavljanja koje se dogodilo tokom veze koja je počela kada je ona imala 14, a on 25 godina stariji od nje.

Ona je takođe zvanično optužila Duajona da ju je zlostavljao kada je s 15 godina glumila u filmu koji je režirao.

Nekoliko velikih imena francuske kinematografije optuženo je za seksualno zlostavljanje.

Najpoznatija je glumac Žerar Depardje (Gerard Depardieu). Tužilac je u ponedeljak rekao da će glumcu biti suđeno u oktobru zbog optužbi da je seksualno napao dve žene tokom snimanja filma.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG