Dostupni linkovi

Transferi i utaja poreza hrvatskih nogometaša


Luku Modrića dokumenti spominju kao osobu koja je na ime supruge Vanje u Luksemburgu otvorila tvrtku i preko nje naplaćivala reklame
Luku Modrića dokumenti spominju kao osobu koja je na ime supruge Vanje u Luksemburgu otvorila tvrtku i preko nje naplaćivala reklame

Prema navodima portala "Football Leaks“, tri se hrvatska nogometaša spominju u kontekstu afera povezanih sa utajama poreza i prevara na transferu igrača.

Na gotovo dvadeset milijuna stranica, koliko je iscurilo u najnovijem slučaju "Football Leaksa“, tri su hrvatska igrača. Kapetana hrvatske reprezentacije i veznog igrača Real Madrida Luku Modrića spominju dokumenti španjolske poreze uprave kao osobu koja je na ime supruge Vanje kolovoza 2012. u Luksemburgu otvorila tvrtku i preko nje naplaćivala reklame od Nikea ili Nivee, ali i mnoge druge. Porez na takve prihode je u Španjolskoj 30 posto, a u Luksemburgu jedan posto, pa je Modrićev motiv jasan, ali je jasan i motiv španjolskih poreznika koji protiv njega vode istragu.

Drugi je Mateo Kovačić koji je 2013 iz Dinama prodan milanskom Interu, a rimski tjednik L'espresso tvrdi da je pola od dogovorenih 11 milijuna eura umjesto Dinamu otišlo nepoznatom hongkonškom pa londonskom fondu Profoot International Ltd, jednom od fondova iz poreznih oaza koje hrvatske istrage povezuju sa Zdravkom Mamićem. Inter je to danas kategorički zanijekao i kazao kako je kompletan iznos otišao Dinamu.

"No, oni su također rekli da ne znaju što se dalje događalo s tim novcem. Činjenica je da su Mamić i njegovi bliski suradnici – kako iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), tako iz Dinama, ali i iz Porezne uprave – pod sumnjom da su godinama provodili jedan model gdje su zapravo sami sebi uplaćivali novac od transfera igrača, a putem različitih off shore kompanija", komentira za RSE urednica sporta na portalu Indeks.hr Dea Redžić.

Dea Redžić: U Interu su također rekli da ne znaju što se dalje događalo s tim novcem
Dea Redžić: U Interu su također rekli da ne znaju što se dalje događalo s tim novcem

Slučaj Matea Kovačića nije totalna novost za hrvatsku javnost. Naime, Ured za istraživanje korupcije i organiziranog kriminala (Uskok) već godinu dana istražuje transfere Matea Kovačića prvo u Inter, pa onda u madridski Real, transfer Alena Halilovića u Barcelonu i transfer Tina Jedvaja u Romu, a kako su neki od tih poslova provođeni preko tvrtki registriranih u Švicarskoj, i Švicarska je pokrenula vlastitu istragu. Ilegalni transferi tamo teški su bar desetak milijuna eura, navode mediji.

Navodi li se izrijekom Mamićevo ime u dokumenima "Football Leaksa“ pitali su mediji slovenskog novinara Blaža Zgagu, koji je bio u najužem novinarskom timu koji je obrađivao te dokumente.

"To vam ne mogu ni potvrditi ni zanijekati. Ovdje je vrlo interesantna i važna stvar da mnogi od tih dokumenata iz 'Football Leaksa' nisu dostupni i poreznim upravama, ni policiji, ni organima progona, tako da oni sada – kada su dokumenti objavljeni – mogu vrlo lako započeti istrage", naveo je Zgaga.

Treći je slučaj igrača Dinama Ante Ćorića, za kojeg je agencija Doyen Sport otkupila 70 posto prava za manje od tri milijuna eura, međutim tu podaci u tablicama u excellu koje je od "Football Leaksa“ dobio niz hrvatskih redakcija, ali i izjave Ćorićevih roditelja, pokazuju da u trokutu Dinamo – Ćorićevi roditelji – off shore agencija nije sve do kraja jasno, i da će trebati istraživati dalje. I ovaj je slučaj od ranije predmet strage Uskoka (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG