Dostupni linkovi

U Srbiji krivične prijave zbog ratnih zločina u Kalesiji i Vlasenici


Ostaci nekadašnjeg logora Sušica u Vlasenici, kroz koji je tokom četiri meseca koliko je radio prošlo 2.000 i 2.500 ljudi. Fotografija iz avgusta 2022.
Ostaci nekadašnjeg logora Sušica u Vlasenici, kroz koji je tokom četiri meseca koliko je radio prošlo 2.000 i 2.500 ljudi. Fotografija iz avgusta 2022.

Nevladin Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je 10. aprila krivične prijave Tužilaštvu za ratne zločine Srbije protiv dvojice nekadašnjih oficira Vojske Republike Srpske (VRS), Slobodana Pajića i Vlastimira Bećarevića, koje tereti za ratne zločine na području opština Vlasenica i Kalesija 1992. godine.

U krivičnim prijavama navodi se da su Pajić i Bećarević "naredili ili izvršili ratne zločine" u Vlasenici i Kalesiji, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Kako stoji u saopštenju, krivične prijave su rezultat istraživanja Fonda za humanitarno pravo o ratnim zločinima počinjenim u zoni odgovornosti Prve birčanske pešadijske brigade pod komandom Svetozara Andrića.

Nalaze tog istraživanja FHP je predstavio javnosti krajem februara 2024. godine u Dosijeu "Svetozar Andrić".

U "Dosijeu" su detaljno navedene činjenice iz sudskih presuda i dokumentacije u vezi sa delovanjem Prve birčanske pešadijske brigade i njenog komandanta.

Kako navodi FHP, dokazi predstavljeni u publikaciji ukazuju na to da su od maja 1992. godine pripadnici Birčanske brigade, samostalno ili u sadejstvu sa drugim vojnim i policijskim jedinicama, počinili brojne ratne zločine.

"Komandant 4. pešadijskog bataljona 'Vlasenica' Prve birčanske pešadijske brigade, u čijoj zoni odgovornosti je bila opština Vlasenica, bio je major Slobodan Pajić. Pripadnici tog bataljona su, u sadejstvu sa Vodom specijalne policije, krajem maja i tokom juna 1992. godine, izvršili više oružanih napada na civilno nesrpsko stanovništvo u opštini Vlasenica i tom prilikom ubili najmanje 20 Bošnjaka", saopštio je FHP.

Dodaje se da su žene, decu i starce "proterivali na teritoriju pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine ili su ih protivpravno zatvarali u zatočeničke objekte".

Krivičnom prijavom protiv Slobodana Pajića obuhvaćena je i "njegova uloga u organizaciji stražarske službe i uslova zatočenja" unutar logora Sušica.

Logor Sušica u Vlasenici bio je najveći logor u zoni odgovornosti Birčanske brigade.

Funkcionisao je od kraja maja do kraja septembra 1992. Nalazio se nedaleko od centra Vlasenice, u barakama šumarskog preduzeća koje su pre rata služile za skladištenje opreme i naoružanja Teritorijalne odbrane.

Kroz ovaj logor je za četiri meseca funkcionisanjamprošlo između 2000 i 2500 zatočenika, uglavnom civila. Dodaje se da je unutar logora ubijeno ili je od posledica prebijanja preminulo najmanje 160 zatočenika.

Uz krivične prijave protiv Pajića i Bećarevića, FHP je dostavio preko 30 dokaza.

"Među kojima su izjave svedoka i preživelih, kao i vojni i policijski dokumenti koji su kao dokazni predmeti prihvaćeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i pred Sudom BiH", piše u saopštenju.

FHP naglašava da do danas nijedan visokorangirani oficir Prve birčanske pešadijske brigade, niti Istočno-bosanskog korpusa VRS, nije odgovarao za opisane zločine.

Protiv Svetozara Andrića, komandanta Prve birčanske pešadijske brigade, FHP je još 2018. godine podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine, ali se predmet i dalje nalazi u fazi istrage.

XS
SM
MD
LG