Dostupni linkovi

Von der Leyen na granici Finske sa Rusijom radi procene bezbednosne situacije


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Finske Peteri Orpo, 19. april 2024.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Finske Peteri Orpo, 19. april 2024.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) izjavila je 19. aprila da je odluka Finske o zatvaranju svojih graničnih prelaza s Rusijom zbog porasta migranata bezbednosno pitanje koje Evropska unija treba da razmotri.

"Svi znamo kako (ruski predsednik Vladimir) Putin i njegovi saveznici instrumentalizuju migrante kako bi testirali naše odbranu i pokušali da nas destabilizuju", rekla je fon der Lajen u Finskoj, prilikom obilaska dela granice koji se nalazi na Arktiku.

"Sada se Putin fokusira na Finsku, što je svakako odgovor na njenu čvrstu podršku Ukrajini i pristupanje NATO-u", dodala je ona.

Finska je 4. aprila odlučila da produži zatvaranje svojih graničnih prelaza s Rusijom "do daljnjeg" zbog visokog rizika od organizovane migracije koju orkestrira Moskva.

Vlada Finske zatvorila je osam od devet kontrolnih punktova s Rusijom. Jedini koji ostaje otvoren je za železnički saobraćaj, a preko njega uglavnom prolaze teretni vozovi.

Finska deli 1.340 kilometara kopnene granice s Rusijom.

"Ovo nije samo pitanje sigurnosti Finske, već i pitanje sigurnosti Evropske unije. Mi smo zajedno u ovome", rekla je fon der Lajen nakon posete granici u mestu Lapenranta (Lappeenranta) sa finskim premijerom Peterijem (Petteri) Orpom.

U saopštenju izdatom nakon posete, Orpo je rekao da "prolećni vremenski uslovi povećavaju rizik da Rusija pomogne ljudima da ilegalno pokušaju da stignu do Finske preko kopnene granice van kontrolnih punktova".

Većina migranata dolazi sa Bliskog istoka i Afrike.

Većina njih zatražila je azil u Finskoj, članici EU i NATO saveza sa populacijom od 5,6 miliona ljudi.

Finska se pridružila NATO alijansi u aprilu 2023. godine i ime okončala decenije neutralnosti nakon poraza zemlje od Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu.

XS
SM
MD
LG