Dostupni linkovi

Američki borbeni avioni nad Bosnom i Hercegovinom u jeku antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti


Američki borbeni avion F-16, 19. septembra 2001.
Američki borbeni avion F-16, 19. septembra 2001.

Dva lovca američkog vazduhoplovstva tipa F-16, "borbeni sokolovi", preletiće područje gradova Brčko i Tuzla u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, saopštila je Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini, 8. januara.

Američki borbeni avioni će preletjeti Bosnu i Hercegovinu uoči obilježavanja neustavnog praznika 9. januara u entitetu Republika Srpska.

U saopštenju se navodi da bilateralna obuka "pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku anti-dejtonskih i secesionističkih aktivnosti".

"Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcjepljenje, te da će djelovati ukoliko neko pokuša da promijeni ovaj osnovni element Dejtona", dodaje se u saopštenju.

Ističe se i kako je Bosna i Hercegovina ključni partner SAD i ima zajednički cilj u osiguranju regionalne stabilnosti.

"Ovu misiju podržavaće i letjelica KC-135 Stratotanker koja će osigurati dopunu goriva u zraku za letjelice F-16 iznad teritorije entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini", dodaje se.

Ova obuka provodi se u sklopu aktivnosti Američkih oružanih snaga na razmjeni taktike, operativnih metoda i procedura sa Oružanim snagama BiH.

U saopštenju se navodi i da se jedinice Američkog vazduhoplovstva za Evropu i Afriku redovno vojno angažuju sa regionalnim partnerima s ciljem osiguranja obuke, poboljšanja interoperabilnosti i demonstriranja zajedničke posvećenosti istim sigurnosnim ciljevima.

"Američke letjelice vratiće se u bazu odmah nakon završetka misije. Sposobnost brzog razmještanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD da projiciraju snagu bilo gdje u najkraćem mogućem roku i da djeluju zajedno sa saveznicima i partnerima", navodi se u saopštenju.

JTAC timovi sastoje se od posebno obučenih pripadnika koji usmjeravaju dejstvo borbenih letjelica koje pružaju blisku zračnu podršku. Koriste se kao kopnena prethodnica za usmjeravanje djelovanja vojnih letjelica koje djeluju kao podrška kopnenim snagama.

JTAC program jedan je od prvih programa za uspostavu obučenih i opremljenih jedinica OSBiH za posebne namjene.

JTAC timovi Evropske komande Američkih specijalnih snaga (SOCEUR) ključni su taktički timovi koji pružaju podršku konvencionalnim jedinicama, uključujući jedinice Američkog vazduhoplovstva za Evropu i Afriku. Njihove vještine i jedinstvena obuka čine ih višestruko djelotvornim.

F-16 Fighting Falcon je laki borbeni avion koji je prvi put uveden u službu 1979. godine. Američko ratno zrakoplovstvo ga je intenzivno koristilo u oba rata u Iraku, kao i tokom rata u Afganistanu.

Više od 4.600 aviona F-16 je napravljeno 1976. godine, kada je zvanično odobrena proizvodnja.

Šta je prethodilo prelijetanju aviona?

Političko rukovodstvo RS, predvođeno predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, glasno najavljuje odcjepljenje ovog entiteta, na što su više puta reagovali iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, kao i predstavnici Evropske unije i drugih zemalja u Bosni i Hercegovini.

"Milorad Dodik griješi ako misli da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on gura BiH ka sukobu, poručili su tako iz Američke ambasade 28. decembra 2023. godine.

Dodali su da je Republika Srpska entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine, te da državni Ustav ne predviđa pravo entiteta na odvajanje.

"Sjedinjene Države su u više navrata jasno stavile do znanja da će djelovati kako bi se suprotstavile antidejtonskim akcijama, a secesija je antidejtonska akcija", poručili su iz američke ambasade.

XS
SM
MD
LG