Dostupni linkovi

Evropa oštro upozorava: Nema novih ustupaka Bosni i Hercegovini


Blokiraće sama sebi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, dugo priželjkivanu aplikaciju za evropsko članstvo će trajno učiniti bezvrijednom i, konačno, doći će u situaciju da naredni opšti izbori u zemlji, bez prethodnog provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava, ne budu priznati od strane Evrope jer u tom slučaju neće ispuniti evropske demokratske standarde.

Upravo tako - vrijeme poluupozorenja i sugestija je prošlo, bh. politička elita je potrošila sav manevarski prostor i suočava se sa realnošću. Odluke se više ne mogu odgađati, moraju se donijeti sada, danas. Poručio je to u četvrtak sa govornice Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope evropski komesar za proširenje Štefan Füle u govoru koji je svojom jasnoćom i oštrinom iznenadio i one iz komesarovog najužeg kruga.

Ponavljajući uvjerenje kako je proširenje bilo i ostalo najsnažniji mehanizam promjena, snaga koja hrani i one koji se pridružuju i evropsko društvo, komesar Füle je ključni dio svoga govora posvetio jednoj jedinoj - očito najbolnijoj tački procesa proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan – Bosni i Hercegovini:

„Neprovođenje presude Sejdić-Finci blokira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i uvjerljivu aplikaciju Bosne i Hercegovine za evropsko članstvo. A samo onda kada Sporazum stupio na snagu, tek tada ćemo biti u prilici da pomognemo zemlji u rješavanju nedostataka Daytona."

Treba razbiti dva postojeća mita u vezi sa ovim pitanjem, poručio je evropski komesar Füle:

„Prvo, nije istina da će evropske članice eventualno ublažiti uvjete za bh. aplikaciju ako domaće vlasti ne uspiju da nađu rješenje. Drugo, nije istina ni da će odugovlačenje u primjeni presude dovesti do situacije u kojoj je vrijeme nakon izbora pogodnije za traženje rješenja, jer mi nećemo smatrati da takvi izbori ispunjavaju neophodne evropske standarde. Rješenje je potrebno odmah.“

Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić
Sličan stav je komesar prenio i bh. ministru sigurnosti, Fahrudinu Radončiću, dva dana ranije, tokom njihovog nedavnog briselskog susreta. Ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić:

„To je bio skoro jednosatni sastanak, vrlo direktan, vrlo precizan i s obje strane zaista dobronamjeran. Dobili smo uvjeravanja gospodina Fülea da nam žele pomoći da što brže ispunimo uslove iz Mape puta, ali također i vrlo precizan stav koji sam dužan prenijeti bh. javnosti i liderima šestorke i opozicije u Bosni i Hercegovini da nema novih ustupaka. Preuzete obaveze iz Mape puta moramo i trebamo završiti prvo u interesu građana BiH, a onda i drugih. A naravno, neugodnost svakog u Bosni i Hercegovini treba da bude, jer nas se praktično gura, nas se praktično pritišće da radimo ono što je u najboljem interesu naših građana. Ipak, moje je uvjerenje da ćemo mi do kraja marta ispuniti ono što smo obećali i što smo trebali završiti i ranije.“

Vjerovatno po prvi put u svojoj komesarskoj karijeri je g. Füle odbacio diplomatiju i obraćajući se bh. zvaničnicima stavio na sto činjenice o kojima moraju ne samo razmišljati, već zbog kojih moraju konačno djelovati, rekao je i izvor blizak komesaru, potvrđujući da u Evropskoj komisiji vlada mišljenje kako u cijeloj integracijskoj priči trenutno nema ozbiljnije priče od bosanskohercegovačke.

Komentarišući Füleov govor pred Vijećem Evrope, a u svjetlu nastojanja Bosne i Hercegovine da se aktivnije uključi barem u raspodjelu novca iz evropskih pretpristupnih fondova, predstavnik za medije Komesarijata za proširenje Peter Stano upozorava:

Peter Stano
Peter Stano
„Vi ne možete osloniti samo na jedan instrument - morate ispuniti široka pitanja o kojima se već predugo govori. Mogu samo da ponovim jučerašnje riječi komesara Fülea da je za Bosnu i Hercegovinu ključno da primjeni presudu po slučaju Sejdić-Finci. Bez toga, blokiran je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, nemoguća je kredibilna aplikacija za evropsko članstvo. Ukoliko ne bude rješenja, ni naredni bh. izbori neće doseći evropske standarde."

To svakako mora biti rješeno što je prije moguće, kaže Peter Stano:

„Mislim da je političkim liderima Bosne i Hercegovine više puta rečeno od strane evropskih partnera šta se mora učiniti i kada. A zaista, došlo je vrijeme da se to i ostvari."

Na evropskoj strani su odlučni da primjene sve vrste pritisaka kako bi se to i desilo i s tim u vezi su, bez razmišljanja, u ruke specijalnog predstavnika Sorensena stavili sve raspoložive instrumente, tražeći samo jedno: progres Bosne i Hercegovine prema boljoj budućnosti.
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG