Dostupni linkovi

Skup u Podgorici: EU treba ostaviti otvorena vrata za sve zemlje regije


Sa konferencije u Podgorici, 13. maj 2013.
Sa konferencije u Podgorici, 13. maj 2013.
Međunarodna Konferencija "Zapadni Balkan na raskrsnici: Izazov evropskih integracija u doba krize", čiji je cilj analiza bitnih domaćih i evropskih pitanja u Crnoj Gori i regionu, održava se u ponedjeljak u Podgorici.

"Evropska unija ne smije zaustaviti proces proširenja do pune integracije država zapadnog Balkana koje, pak, moraju učiniti sve po pitanju državnih reformi, društvene modernizacije i ekonomskog razvoja" - ovako bi mogao glasiti rezime međunarodne konferencije koja se održava u Podgorici, a čiji je cilj "analiza bitnih domaćih i evropskih pitanja u Crnoj Gori i regionu".

Zamjenik generalnog direktora za politiku i bezbjednost Ministarstva spoljnih poslova Francuske Pierre Cochard je rekao da su pozitivne stvari koje se dešavaju balkanskim državama najbolji demanti da je nastao zamor od proširenja EU.

O povremeno pominjanoj krizi evrointegracionog procesa, govorio je generalni sekretar za vanjske poslove Austrije, Johannes Kyrle koji je ipak, rekavši da je globalna kriza pogodila EU, istakao da su Hrvatska i Crna Gora demonstrirale da je uprkos tome moguće praviti pomake u integracionom procesu.

"Kada kažem kriza, to implicira jednu određenu skepsu da se kada govorimo o proširenju zaista radi o jednoj krizi. Ali ipak treba ostati optimističan i postavljam prvu tezu da sam čvrsto ubijeđen da ovaj prostor možda stoji na raskršću, mislim na Zapadni Balkan, ali smatram da nije u krizi", istakao je Kyrle.

Igor Lukšić na konferenciji, 13. maj 2013.
Igor Lukšić na konferenciji, 13. maj 2013.
"Ne može se govoriti da se zapadni Balkan nalazi na raskršću u smislu strateškog izbora jer za nas ne postoji alternativa učlanjenju u EU", regovao je crnogorski vicepremijer i šef diplomatije, Igor Lukšić koji je, rekavši da je na državama zapadnog Balkana da ne dozvole da ih okruženje koje se konstantno mijenja oslabi i podijeli, već ojača i ujedini, naglasio da EU mora ostaviti otvorena vrata za zemlje zapadnog Balkana.

"Entitet čiji je bruto nacionalni proizvod sa najvećim učešćem u svjetskom BDP-u, koji podstiče primjenu inovativnih tehnologija u sferi održivog razvoja, najkompleksnija politička tvorevina u istoriji ne smije sebi dopustiti bojazan u pogledu ozdravljenja, prvenstveno ekonomskog, ali i moralnog. Upravo zbog toga mora se nastaviti produbljivanje integracija unutar same Unije kako bi se na najbolji način odgovorilo izazovima današnjice, ali i na njeno širenje na ostale države koje žele postati dio velike evropske porodice. Stoga je nedvosmislen značaj poruke da su vrata Unije otvorena, da se nije odustalo od objedinjavanja Evrope i u vrijeme kada se EU suočava sa krizom i unutar sopstvenih granica. Prijem Hrvatske ove godine, ali i početak pregovora sa našom državom upravo je potvrda ovakve politike EU", kazao je Lukšić.

Nastavak najuspješnijeg projekta

"Sa aspekta definisanja najefikasnijeg načina da se postigne konačna politička i ekonomska stabilnost regiona, jasno je da integracija svih zemalja regiona nema alternativu", rekao je pomoćnik hrvatskog ministra za vanjske i evropske poslove Nebojša Koharović koji je naglasio da je "održivi razvoj jugoistočne Evrope strateški interes i zemalja regiona i država članica EU", a da je odgovornost za to zajednička.

"Proces proširenja se mnogo razlikuje od prethodnih", rekao je Koharović dodajući da je "proces postao zahtjevniji u političkom i tehničkom pogledu i za EU i za zemlje koje pristupaju".

"Na nesreću, zbog globalnih okolnosti proširenje je prestalo da bude najvažniji i najprioritetniji zadatak na agendi EU. Hitne stvari, kao što je globalna finansijska kriza naglasile su činjenicu da ekonomska stabilnost važnija od političke, bar tako djeluje. Ipak, imajući u vidu činjenicu da je EU osnovana na principima koji prevazilaze fiskalnu uniju i da proce sproširenja ima ogroman uticaj na zemlje koje pristupaju, politika proširenja je nastavljena kao jedna od ključnih politika EU. Zato će proširenje biti nastavljeno. Mi smo uvijek jasno izražavali podršku evropskim aspiracijama iz regije ostajemo posvećeni da iznova ojačamo proces evropski integracija naših susjeda", istakao je Koharović.

"Put Balkana mora da vodi isključivo do potpune evropske integracije jer alternativa ne postoji", rekao je makedonski državni sekretar za evropske poslove Jovan Andonovski koji je naglasio da je EU dobar partner za modernizaciju i ekonomski razvoj zemalja regiona, te da bi bilo veoma pogrešno sada, proces proširenja staviti na stand by.

"Umor od proširenja može se lako pretvoriti u potpuno stopiranje procesa", rekao je Andonovski.

"Region je napredovao u EU integracijama i doprinosi novim izazovima globalne sigurnosti. Proširenje jeste u doba krize, više političke nego finansijske, ali ipak u vrijeme političke stabilnosti mogu da poboljšaju ekonomsku situaciju i marginalne troškove. Svaki peni, svaki cent uložen u proširenje je dobro uložen novac. Priznajemo činjenicu da je podrška daljem proširenju dobra. Proširenje na zemlje zapadnog Balkana neće donijeti lijek ovim problemima, ali ipak biće nastavka najuspješnijeg mirovnog projekta u istoriji", zaključio je Andonovski.
XS
SM
MD
LG