Dostupni linkovi

EU se raduje saradnji s novom vladom Srbije u realizaciji strateškog cilja zemlje


Zastave Srbije i Evropske unije u Vladi Srbije, 24. oktobar 2o22.
Zastave Srbije i Evropske unije u Vladi Srbije, 24. oktobar 2o22.

Zvaničnici Evropske unije (EU) poručuju da se raduju nastavku saradnje sa novom vladom Srbije u naporima države da isporuči ono što, kako kažu, proističe iz njenog strateškog cilja, a to je članstvo u EU.

“Srbija vrlo dobro zna da su očekivanja Evropske unije takva da mora da uradi sve što je potrebno da ispuni neophodne kriterijume, posebno kada je u pitanju spoljna politika, da se sve više usklađuje sa odlukama i pozicijom Evropske unije po pitanju spoljne politike", poručio je portparol EU Peter Stano.

U vladu premijera Miloša Vučevića vraća se bivši šef obaveštajne službe Aleksandar Vulin, koji je od jula 2023. pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država – pored ostalog – zbog veza sa Rusijom. Takođe deo buduće vlade bi će još jedan zvaničnik sa "crne liste" SAD zbog veza sa Rusijom – Nenad Popović, kao ministar bez portfelja.

“Kada pominjete te ljude posebno, evo, na primer, potezi i izjave gospodina (Aleksandra) Vulina u prošlom periodu su u suprotnosti sa tim strateškim opredeljenjem Srbije, kada su u pitanju obaveze koje su u vezi sa procesom pristupanja i kontraproduktivne veze sa ruskim režimom. Još jednom da ponovim – članstvo u Evropskoj uniji je strateški izbor i očekujemo od srpske vlade, u kom god sastavu bila, da pokaže svoju privrženost evropskom putu, u korist njenog naroda i kredibilnosti", ocenio je Peter Stano.

On je poručio da su članstvo u EU kao strateški cilj postavile srpske vlasti, stoga se od njih i očekuje da to isporuče i od svakog člana vlade se očekuje da radi na tome koliko god može.

XS
SM
MD
LG