Dostupni linkovi

EU očekuje da će Kina uticati na Rusiju kako bi okončali rat


Kineski predsjednik Si Đinping, njegov francuski kolega Emanuel Makron i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na sastanku u Pekingu 6. aprila 2023.
Kineski predsjednik Si Đinping, njegov francuski kolega Emanuel Makron i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na sastanku u Pekingu 6. aprila 2023.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) rekla je da očekuje da će Kina iskoristiti sav svoj uticaj na Rusiju kako bi okončala rat te države protiv Ukrajine.

Fon der Lajen je, nakon trilateralnog sastanka sa francuskim i kineskim predsjednicima Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i Si Đinpingom (Xi Jinping), kazala da susret odražava važnost koju pripisuju odnosima EU i Kine.

Ona je, kako se navodi na sajtu Evropske komisije, rekla da su razmijenili mišljenja o geopolitičkoj situaciji, kao i da su posebno razgovarali o Ukrajini i sukobima na Bliskom istoku.

"Slažemo se da Evropa i Kina imaju zajednički interes za mir i bezbjednost. Računamo da će Kina iskoristiti sav svoj uticaj na Rusiju kako bi okončala ruski agresorski rat protiv Ukrajine", navela je Fon der Lajen.

Ona je rekla da je Si odigrao važnu ulogu u deeskalaciji nuklearnih prijetnji Rusije kao i da je uvjerena da će nastaviti to da čini.

Navela je i da su na današnjem sastanku razgovarali o obvezi Kine da ne isporučuje oružje Rusiji.

"Potrebno je više truda kako bi se ograničila isporuka robe dvostruke namjene Rusiji, koja završi na bojnom polju. A s obzirom na egzistencijalnu prirodu prijetnji koje proizlaze iz ovog rata i za Ukrajinu i za Evropu, to utiče na odnose EU i Kine", navela je Fon der Lajen.

Govoreći o sukobima na Bliskom istoku, ona je poručila da se ne smiju štedjeti napori da se tenzije smanje, ali i da se spriječi širi sukob u regionu.

"Još jednom pozivamo na prekid vatre i oslobađanje svih talaca, i nastavljamo da pružamo svu moguću humanitarnu podršku dok radimo na rješenju sa dvije države", navela je Fon der Lajen.

Ona je kazala da je na sastanku izražena zabrinutost zbog iranske prijetnje stabilnosti u regionu.

Poručila je i da vjeruje da Kina može da igra važnu ulogu u ograničavanju neodgovornog širenja iranskih balističkih projektila i dronova.

Kineski predsjednik doputovao je 5. maja u Pariz na početku svoje evropske mini turneje.

Poslije državne posjete Francuskoj, koja već godinu traži od njega da iskoristi uticaj i "urazumi" Rusiju, kineski predsjednik putuje u Srbiju i Mađarsku.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG