Dostupni linkovi

Brisel traži nezavisnu istragu masovnih grobnica kod bolnica u Gazi


Medicinski tim pregleda tijela Palestinaca ubijenih u izraelskoj vojnoj ofanzivi, u blizini bolnice Nasser u Kan Younisu, na jugu Pojasa Gaze, 21. aprila 2024.
Medicinski tim pregleda tijela Palestinaca ubijenih u izraelskoj vojnoj ofanzivi, u blizini bolnice Nasser u Kan Younisu, na jugu Pojasa Gaze, 21. aprila 2024.

Evropska unija je u srijedu objavila da želi "nezavisnu" istragu masovnih grobnica u krugu dvije glavne bolnice u Pojasu Gaze.

"Tražimo nezavisnu istragu povodom sumnji i okolnosti tog otkrića, zato što to stvara utisak da je moglo biti kršenja ljudskih prava", rekao je portparol Evropske vanjskopolitičke službe (EEAS), Peter Stano.

UN su već u utorak tražile nezavisnu istragu masovnih grobnica otkrivenih u dvije glavne bolnice u Pojasu Gaze.

U saopštenju je visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao da je "užasnut" uništenjem najveće bolnice u Gazi, bolnice Al-Shifa i medicinskog kompleksa Nasser u Khan Yunisu, kao i otkrićem masovnih grobnica uz njih.

Izraaelska vojska je negirala bilo kakvu odgovornost i navela da je "neosnovano vjerovanje" da je ona zakopala tijela Palestinaca.

Zvaničnik civilne odbrane u Pojasu Gaze je u utorak rekao za AFP da su njegovi timovi otkrili od subote tijela 340 osoba u masovnim grobnicama u krugu bolnice Nasser.

Od bolnice Al-Shifa je početkom aprila ostala ruševina nakon izraelske vojne akcije.

Bolnice u Pojasu Gaze bile su na meti izraelskih vojnih operacija kojse su odgovor na upad Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra.

Prema navodima Izraela, Hamas napade izvodi iz bolnica i tu u tunelima krije oružje, a to Hamas negira.

Sjedinjene Države i Evropska unija su Hamas proglasili terorističkom organizacijom.

XS
SM
MD
LG