Dostupni linkovi

EU i Turska: Odmrzavanje pregovora o članstvu za smanjen priliv izbjeglica?


Žena na obalama Grčke nakon što je čamcem uspjela preći iz Turske
Žena na obalama Grčke nakon što je čamcem uspjela preći iz Turske

Članice EU poduprle su akcioni plan s Turskom, za kojeg se svi nadaju da će olakšati protok imigranata u Evropu. Gotovo 600.000 njih je samo ove godine iz Turske stiglo, sa željom da se nastane u nekoj od zapadnoevropskih država.

Lideri Evropske unije saglasili su se da se ubrzaju pregovori o liberalizaciji viza za Tursku, te razmotri odledjivanje pregovora o članstvu, ukoliko Ankara uloži novu energiju za ispunjavanje nekih kriterija.

Turci su na samitu tražili tri milijarde eura pomoći za zbrinjavanje skoro dva miliona izbjeglica s Bliskog istoka, posebice Sirije, koje se već četiri godine nalaze na turskoj teritoriji. No, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će članice EU razmotriti taj zahtjev.

"Evropska komisija nije u stanju to sama finansirati iz budžeta. Mnoge detalje još moramo raspraviti, ali smo generalno saglasni da je bolje izbjeglice udomiti što bliže njihovim domovima, nego da ih finansiramo u zemljama članicama. Oko toga smo imali vrlo produktivnu raspravu.“

Dok se u Brusselsu nastavljaju razgovori s delegacijom iz Ankare, Merkelova se sprema na put u Tursku, gdje će boraviti tokom vikenda.

Ako dogovori s Turskom budu uspješni, i ako se zaista smanji priliv izbjeglica u Evropu, onda su briselska zasjedanja ispunila očekivanja. No, previše je „ako“ u cijeloj priči, ocjenjuju posmatrači. Svoje rezerve prema liberalizaciji viza za Turke, te moguće oživljavanje pregovora o članstvu izrazile su neke zemlje članice, medju njima i Grčka, Kipar, te Francuska.

S druge strane, činjenica da Evropa Turskoj posvećuje takvu pažnju, veliki je korak naprijed za predsjednika Tajipa Erdogana, samo nekoliko sedmica prije opštih izbora u njegovoj zemlji.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini pozvala je zemlje članice da izdvoje više novca za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica u Jordanu, Libanonu i Turskoj, čime bi se olakšao pritisak na Uniju.

Turska je pozvala na uspostavu međunarodne "sigurne zone" za izbjeglice unutar sjeverne Sirije - ali predsjednik Evropskog vijeća, Donald Tusk je odgovorio kako je realizacija te ideje sada umnogome otežana ruskim vojnim angažmanom u Siriji.

XS
SM
MD
LG