Dostupni linkovi

Dvoje mrtvih u eksploziji u fabrici "Sloboda"


Ulaz na poligon u Miokovcima
Ulaz na poligon u Miokovcima
Dvojica muškaraca poginula su na poligonu za ispitivanje municije vojne kompanije ’’Sloboda’’ u Miokovcima. Kako se pretpostavlja, oni su nastradali prilikom krađe čaura artiljerijskih granata koje su hteli da prodaju kao sekundarne sirovine. Sa njima su bile još dve osobe koje su nakon eksplozije pobegle.

Kako RSE saznaje, bezbednosna kamera zabeležila je kako četiri osobe u zabranjenom delu poligona preturaju po municiji koja je odložena radi kasnijeg uništenja. U jednom trenutku dolazi do eksplozije u kojoj su dvojica provalnika smrtno stradala, a druga dvojica pobegla.

"Četiri lica su neovlašćeno, očigledno u nameri da prikupljaju sekundarne sirovine po poligonu. Na jednom mestu gde je to propisano nalazila su se ubojna sredstva pripremljena za uništenje. Provalnici su to aktivirali i pritom su dvojica stradala, a dvojica su pobegla. Ministarstvo odbrane vrši uviđaj i preduzima sve mere u cilju otkrivanja identiteta nastradalih", kaže direktor kompanije ’’Sloboda’’ Zoran Stefanović.

Eksplozija se dogodila u nedelju po podne, a detonacija se čula i u 15 kilometara udaljenom Čačku. Tela su, međutim, tek u ponedeljak ujutro otkrili radnici obezbeđenja koji su došli na posao.

"Inače, na poligonu postoji fizičko-tehničko obezbeđenje. Čuvar je registrovao eksploziju, izašao, osmotrio i mislio da da je minu aktivirala životinja, što se i ranije dešavalo. Tada je javio da je sve u redu, da nema nikakvih problema. Jutros, kada su radnici došli da obavljaju redovne poslove, našli su nastradale", objašnjava Stefanović.

Uviđaj je izvršila čačanska policija, zajedno sa zamenikom javnog tužioca u Čačku i sudskim veštakom specijalizovanim za eksploziv, a najavljeno je da će na lice mesta stići i vojni istražni organi iz Beograda.

U čačanskoj bolnici nam je rečeno da na odeljenja ove ustanove u nedelju i ponedeljak nije primljena nijedna osoba sa povredama koje bi mogle nastati kao posledica neke eksplozije ili detonacije.
XS
SM
MD
LG