Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Prijetnje Anteni M neprihvatljiv pokušaj zastrašivanja medija


Pored urednika Antene M, prijetnje je dobio i kolumnista tog portala Dragan Bursać
Pored urednika Antene M, prijetnje je dobio i kolumnista tog portala Dragan Bursać

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori objavila je da je zabrinuta zbog prijetnji upućenih crnogorskom mediju Antena M.

Kako se navodi u objavi ambasade na Twitteru to je "još jedan primjer u seriji neprihvatljivih pokušaja zastrašivanja medija."

SAD očekuju od vlasti Crne Gore da privedu pravdi one koji targetiraju novinare. "Sloboda medija je ključna za demokratiju", istaknuto je u objavi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore prethodno je saopštilo da je podnijeta prijava povodom prijetnji uredniku Radio Antena M iz Podgorice Darku Šukoviću i kolumnisti Draganu Bursaću.

U objavi nije precizirano da li je podnijeta prijava protiv nepoznatog lica ili identifikovanog počinioca.

Podogorički radio Antema M objavio je danas (26. maj) da je uredniku tog medija Darku Šukoviću prijećeno na zvaničnoj Facebook stranici Antene M.

Ranije danas Antena M je objavila da je sa istog profila potpisanog kao Marko Aprcović, prijećeno smrću njihovom kolumnisti Draganu Bursaću.


Bursać je bosanskohercegovački novinar i kolumnista.

Antena M je objavila skrinšotove prijetnji u kojima se Bursaću prijeti ubistvom, a Šukoviću mučenjem i bombom na Antenu M.

Reakcije Đukanovića i dijela opozicije

Povodom prijetnji oglasio se i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović

"Očekujem od nadležnih organa da se hitno otkrije i kazni akter ovih monstruoznih prijetnji, nezabilježenih u građanskoj Crnoj Gori” napisao je Đukaanović na Twiteru.

Mnistarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, najoštrije je osudila prijetnje upućene kolumnisti Draganu Bursaću, uredniku Darku Šukoviću i redakciji Antene M. Ističe da zabrinjavaju sve učestaliji napadi na novinare i medije u Crnoj Gori te da iziskuju snažniji institucionalni odgovor.

Reagovali su iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) osuđujući prijetnje Bursaću i pozivajući nadleže da hitno otkriju identitet počinioca i da ga procesuiraju.

Iz SDP su saopštili da je Bursać prepoznat kao kritičar “narastajućeg nacionalizma, klerikalizma i svih tendencija u regionu koje neodoljivo podsjećaju na pokušaj reanimacije anahrone politike sukoba s kraja prošlog vijeka”.

Medijski savjet za samoregulaciju (MSS) osudio je prijetnje Bursaću i Šukoviću, kao i radio stanici Antena M, i pozvao nadležne da energično reaguju i pronađu počinioca.

Iz MSS- a kažu da je i do sada novinarima prijećeno na društvenim mrežama, ali da još niko “ nije otvoreno prijetio metkom, kidnapovanjem i bacanjem bombi" . Dodali su da je u pitanju vjerovatno lažni profil.

XS
SM
MD
LG