Dostupni linkovi

Dodik optužuje OHR za „snažno uplitanje“


Milorad Dodik, Foto: Midhat Poturović
Milorad Dodik, Foto: Midhat Poturović

Vlada Republike Srpske dostavila je Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija Drugi izvještaj o situaciji u Bosni i Hercegovini, u kome opisuje napredak i opredijeljenost za prijem u Evropsku uniju.

Istovremeno, Vlada poziva na prestanak nezakonitih mjera visokog predstavnika. Premijer RS Milora Dodik ponovio je već poznati stav da napredak BiH i njen put ka Evropskoj uniji prije svega koče Kancelarija visokog predstavnika i međunarodna zajednica.

U izvještaju koji je Vlada RS uputila Savjetu bezbjednosti UN, prema riječima premijera RS Milorada Dodika, negiraju se tvrdnje da BiH nazaduje ili da je u krizi, kao i da postoji ozbiljna prijetnja za nastavak neprijateljstava u BiH.

Napredak u BiH ometa sprovođenje politike „snažnog uplitanja“ od strane OHR-a čestim korištenjem bonskih ovlasti, istakao je Dodik:

„OHR je navijačka grupa, predvođena visokim predstavnikom koja u suštini ispunjava želje i frustracije bošnjačkih lidera. OHR je smetnja za evropski put BiH.“

Dodik je ponovio da, ukoliko visoki predstavnik nastavi sa pokušajima nametanja i, kako je kazao, sprovođenje nepravnih akata, će se ponašati u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS i neće ih sprovoditi.

Za loše mišljenje o stanju u Bosni i Hercegovini, pored Kancelarije visokog predstavnika, Vlada RS smatra i određen broj članova Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira koji se, kako se kaže u izvještaju, upliću u unutrašnja politička i ekonomska pitanja u BiH.

Zbog toga, s obzirom da je za sutra zakazana sjednica Vijeća za implementaciju mira, Dodik je rekao da je, što se njega tiče, to i posljednja na koju će se on odazvati:

„To je suština onoga što ću i sutra, sa malo više detalja, govoriti na Vijeću za implementaciju mira. I želim da kažem da bez obzira da li će me ikada više pozvati ili neće, to će biti moje zadnje obraćanje vezano za Vijeće za implementaciju mira, Upravnog odbora, jer je ono izgubilo svaki legitimitet da odlučuje o ovim pitanjima.“

Dodik je, takođe, ponovio i stav da on i njegova stranka SNSD neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima o promjenama ustava kojima će prisustvovati predstavnici međunarodne zajednice:

„Dakle, nećemo učestvovati ni na jednom sastanku i ne mora niko da nas zove, apsolutno je jasno.“

XS
SM
MD
LG