Dostupni linkovi

Šest Oskara za "The Hurt Locker", film o hrabrosti vojnika




Ovogodišnja dodjela Oskara svela se, kako je i najavljivano, na ¨bitku¨ bivših supružnika Kathryn Bigelow i Jamesa Camerona. No film koji je srušio sve dosadašnje rekorde zarade „Avatar“ nije ostvario očekivanja i dobio je ¨samo¨ tri Oskara.

Najuspješniji film ovogodišnje 82. dodjele nagrade “Oskar” Američke filmske akademije je "The Hurt Locker", rediteljke Kathryn Bigelow. Osvojio je šest nagrada, uključujući i najvažnije - za najbolji film i režiju.

“Nema drugog načina kako opisati ovu dodjelu – trenutak mog života. Prije svega velika mi je čast biti u društvu nominiranih, posebnih filmskih stvaraoca, koji su me inspirirali u radu i čije mišljenje cijenim. I hvala vama, svakom članu Akademije. Ovo je, još jednom, trenutak mog života”, rekla je uzbuđeno Kathryn Bigelow sa Oskarom u ruci.

Time je rediteljka Bigelow, kao prva žena koja je osvojila ovu prestižnu nagradu, ušla u povijest Oskara. Prilikom uručivanja nagrade dodala je:

“Želim da naglasim da je ovo film posvećen svim ženama i muškarcima koji rizikuju svoje živote u Iraku, Afganistanu i širom svijeta. Neka im je sretan povratak kući. Hvala vam.”

“The Hurt Locker” nagrađen je u još pet kategorija, pored one za najbolji film – za režiju, scenario, montažu, fotografiju, miks i montažu zvuka.

Oskara za glavnu mušku ulogu dobio je glumac Jeff Bridges za film “Crazy Heart”, dok je za najbolju žensku glavnu ulogu nagradu dobila Sandra Bullock za “The Blind Side”.

Iako je film "Avatar" Jamesa Camerona nominovan u čak devet kategorija, njegov film je dobio tri nagrade - za kameru, vizuelne efekte i scenografiju.

Najboljim animiranim filmom, što je bilo očekivano, proglašen je "Up", a najveće iznenađenje dogodilo se u kategoriji filma s neengleskog govornog područja. Ta je nagrada otišla u Argentinu, za film "El Secreto de Sus Ojos", iako su sva predviđanja za pobjednika bila na strani Michaela Hanekea i njegov film "Bijela vrpca", po mnogima bez konkurencije najbolji film prošle godine.

Red je pomenuti i nagrade za scenarij koje, uz nagrade za režiju, film i glumu, predstavljaju najvažniji dio ceremonije Oscara. U kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija, Oscar je tako otišao u ruke Geoffreyja Fletchera ("Precious"), dok je za najbolji originalni scenarij nagrađen Mark Boal ("The Hurt Locker").

Voditelji gala svečanosti, koja se tradicionalno održava u "Kodak Theateru" u Los Anđelesu, bili su čuveni komičar Steve Martin i glumac Alec Baldwin.

Dodjeli ove prestižne američke filmske nagrade prisustvovalo je nešto manje od 3.500 zvanica, a svečanost je pratilo i nekoliko stotina milijuna gledalaca putem direktnog televizijskog prenosa koji je emitovan u više od 200 zemalja.

DOBITNICI "OSKARA" u 2010

DOBITNICI "OSKARA" u 2010

Najbolja režija: Kathryn Bigelow za "The Hurt Locker"
Najbolji film: "The Hurt Locker", producenti Kathryn Bigelow, Mark Boal, Nicolas Chartier i Greg Shapiro
Glavna muška uloga: Jeff Bridges za "Crazy Heart"
Glavna ženska uloga: Sandra Bullock za "The Blind Side"
Muška epizodna uloga: Christoph Waltz "Prokletnici" ("Inglourious Basterds")
Ženska epizodna uloga: Mo'Nique za "Precious"
Animirani film: "Do neba" ("Up") reditelja Petea Doctera
Originalna pesma: "The Weary Kind" (Tema iz "Crazy Heart"), Ryan Bingham i T Bone Burne
Originalni scenario: Mark Boal za "The Hurt Locker"
Kratkometražni animirani film: "Logorama", Nicolas Schmerkin
Kratkometražni dokumentarni film: "Music by Prudence" reditelja Rogera Rossa Williamsa i producentkinje Elinor Burkett
Kratkometražni igrani film: "The New Tenants" (dansko-američki film), reditelja Joachima Backa i producenta Tivia Magnussona
Šminka i maska: "Star Trek" Barney Burman, Mindy Hall i Joel Harlow
Adaptirani scenario: "Precious", Geoffrey Fletcher
Scenografija: "Avatar", Rick Carter, Robert Stromberg i Kim Sinclair
Kostimografija: Sandy Powell za "The Young Victoria"
Miks zvuka: Paul N.J. Ottosson i Ray Beckett za "The Hurt Locker"
Montaža zvuka: Paul N.J. Ottosson za "The Hurt Locker"
Kamera: Mauro Fiore "Avatar"
Originalna muzika: Michael Giacchino za "Do neba" ("Up"
Vizuelni efekti: "Avatar" - Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham i Andrew R. Jones
Dugometražni dokumentarni film: "The Cove", reditelj Louie Psihoyos, producent Fisher Stevens
Montaža slike: "The Hurt Locker", Bob Murawski i Chris Innis
Najbolji film van engleskog govornog područja: "The Secret in Their Eyes" ("El Secreto de Sus Ojos"), Argentina
Počasni Oskari: Lauren Bacall, Gordon Willis (snimatelj u filmu "Kum 3"), Roger Corman. Počasna nagrada "Irving G. Thalberg" pripala je producentu Johnu Calleyju
XS
SM
MD
LG