Dostupni linkovi

Dnevnik: Ne idi na mesta gde te poznaju


Gabor Bodiš
Gabor Bodiš
Gabor Bodiš je novinar. Do jogurt revolucije glavni urednik u Televiziji Novi Sad, zatim je suosnivač i prvi glavni urednik nezavisnog nedeljnika na mađarskom jeziku, Naplo. Istoimene novine i danas kao online izdanja. Dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Novog Sada, potom šef Biroa RSE u Budimpešti, da bi od 1995. bio u početnoj ekipi Redakcije RSE na južnoslovenskim jezicima u Minhenu i u Pragu. Do dolaska na vlast Viktora Orbana u Mađarskoj, direktor informativnih programa Duna televizije.

Subota, 17. maj

U poseti preslatkoj unuci, koja ima nešto malo više od godinu dana. Idealna generacija, da živi u Švedskoj sigurno bi doživela stotu. Blizu je, jer otac njen, odnosno moj sin radi za švedsku firmu. Ali žive ovde malo iznad ili ispod Balkana.

Zavisi od perspektive...

Iz Srbije i Bosne strašne slike: Obrenovac, Šabac, Banjaluka, Vučić. Solidarnost je na delu, stiže pomoć najpre, naravno iz Rusije, ali i iz Hrvatske, pa i Mađarske. I u Vojvodini je mobilizacija u cilju pomoći nastradalima. Da nema histeričnih diletanata u liku političara, odbrana od poplava bi bila sigurno efikasnija. Ovako treba se odupreti i prirodnoj i populističkoj nepogodi.

Nedelja, 18. maj

I dalje traje tragična situacija skoro od Vardara do Triglava. Poplave na čitavoj teritoriji bivše Jugoslavije. Neki se na osnovu stvarno mnogobrojnih manifestacija solidarnosti, izvlače zaključak da je ponovo na delu paradigma bratstva i jedinstva. Već se vijore zastave svih boja.

Dobrica Ćosić
Dobrica Ćosić
U nevolji se poznaju junaci. Ima ih, a ima i antijunaka. Ne samo oni koji bi da se bogate na nesreći drugih, nego i oni koji su se pokazali apsolutno nesposobni u ovakvim nesrećnim situacijama. I oni vode te zemlje. Strašno. A i Dobrica Ćosić je umro.

Pišem o svom drugom dedi, pošto sam pre nekoliko godina pisao o prvom, koji je osnovao mnogobrojnu familiju Bodiš i istoimenu poslastičarnicu, koja je najstarija u Vojvodini. Ovaj drugi se prezivao Štajnic i nestao je negde u Ukrajini daleke 1942. godine. Imam njegovo poslednje pismo, u kojem svojoj porodici želi srećan Božić. Posle je nestao bez traga. Odvele se ga mađarske vlasti u daleki Sovjetski savez, na prinudni rad.

Ponedeljak, 19. maj

I dalje poplave, ali i sve više svedočenja, barem iz Srbije o haosu. Valjda nadležni nisu očekivali kiše?

Organizujem sastanak Naplo kruga za početak 6. meseca. Pre nekoliko godina mi je pala ideja o zajedničkom okupljanju za sada samo mađarskih liberalnih intelektualaca u Vojvodini. Pridružili su se stari drugari: Laslo Vegel, Oto Tolnaji, Laslo Gerold, Arpad Nemet, Žužana Serenčeš, Viktorija Radič, Atila Balaž i nekoliko mlađih, Čaba Presburger i Zoltan Danji. Imalo smo već više javnih nastupa u Subotici, Novom Sadu, Senti. Vladajuća stranka među ovdašnjim Mađarima, Savez vojvođanskih Mađara, dočekala nas teškom artiljerijom i nazivala nas u režimskoj štampi izdajnicima nacionalnih interesa.

I sada nas smatraju konkurencijom i nemamo pristupa medijima kontrolisanim od strane SVM. A skoro svi mediji su pod strogom cenzurom partije. Za ilustraciju: za vreme dvomesečne predizborne kampanje slika predsednika stranke Ištvana Pastora pojavila se 44 puta na naslovnoj strani jedinog dnevnog lista, Mađar Soa.

Nedavno je Pastor pljunut u lice od strane ratoborne ultradesničarke u Budimpešti, gde je boravio na svečanoj sednici novog sastava mađarskog parlamenta, gde je bio gost njemu bliskih Fidesovaca. Slučaj za svaku osudu. Moji cinični Subotičani kažu: nemoj da ideš na mesta gde te poznaju.

Utorak, 20. maj

Sastanak sa starim drugarima iz Radija Slobodna Evropa, mađarska sekcija. Sedimo na Trgu Slobode ispred bivše, sada prazne zgrade Mađarske televizije. U neposrednoj blizini se gradi spomenik nacističkoj okupaciji zemlje, protiv čega traje protest već više od mesec dana. O čemu se radi? Vlada Viktora Orbana uporno radi na prekrajanju istorije, u cilju da se rehabilituje režim Mikloša Hortija, poslednjeg saveznika Adolfa Hitlera.

Koncentracioni logor Auschwitz-Birkenau, Poljska
Koncentracioni logor Auschwitz-Birkenau, Poljska
U Fidesovom osnovnom zakonu piše da je Mađarska izgubila suverenitet 19. marta 1944. godine i ponovo ga stekla tek 1990. Iz toga proističe da nije kriva za deportaciju u Aušvic oko pola miliona svojih građana, koji su na svoju nesreću bili Jevrejskog porekla. A svo vreme te užurbane deportacije šef države je bio Mikloš Horti.

Spomenik je zamišljen ovako: stoji arhanđel Gavrilo simbol nevine i nemoćne Mađarske, a iznad njega nemački orao, simbol fašističkih okupatora. Uzgred, Hitler je naredio okupaciju savezničke zemlje, jer nije verovao da će Mađari biti sposobni da zaustave nadiruću Crvenu armiju, a stanovništvo je dočekalo nemačke trupe sa izrazima simpatije. Ovo se dešava u jednoj od zemalja Evropske unije.

Sreda, 21. maj

Ako se voda uskoro ne povuče ubit će nas ovo bratstvo i jedinstvo - piše Vedrana Rudan u svojoj kolumni "Maršal Đoković". Najuspešniji teniser Balkana, a i šire (najuspešnije teniserka, za one manje obaveštene, je i dalje bivša Novosađanka, Monika Seleš) je jedan od retkih pozitivnih fenomena u ovoj opštejugoslovenskoj kataklizmi, u formi poplava.

Danas tradicionalni sastanak sredom sa bivšim kolegama sa Duna televizije. Za sto mogu da sednu samo oni koji su dobili nogu od strane medijskih vlasti Viktora Orbana. A ima ih nekoliko hiljada. Poznata je to praksa: treba odstraniti sve koje su izbliza već videli televiziju i radio, dovesti svoje ljude ne zatrovane strukom i služiće k’o bog. I služe besprekorno: recimo u jednom televizijskom dnevniku ukupno je 22 puta ponovljena rečenica jednog opozicijskog političara, da će posle izbora biti teže.

Trud se isplatio: većina Mađara je poverovala da neće biti teže.

Četvrtak, 22. maj

Ćerka, koja završava psihologiju u Novom Sadu, piše da studenti svakodnevno skupljaju odeću, ćebad, pelene i hranu za nastradale.

Naslovnice mađarskih listova - Viktor Orban i Vladimir Putin
Naslovnice mađarskih listova - Viktor Orban i Vladimir Putin
Poljska, ukrajinska i nemačka štampa još uvek se bavi izjavom mađarskog premijera o zahtevu prema Kijevu, koji se svodi na autonomiju tamošnjih Mađara (oko 150 hiljada), koja bi u kombinaciji sa dvojnim državljanstvom zajamčila njihova kolektivna prava. Orban je našao trenutak kada da uputi zahtev. Kada je jedan deo Ukrajine u plamenu.

To me podseća na zbivanja iz 1941. godine, kada je u toku bio napad na Jugoslaviju.

Tadašnji mađarski premijer, Pal Teleki, koji je nekoliko meseci ranije sklopio sa tadašnjom Jugoslavijom ugovor o večnom prijateljstvu, 3. aprila je nađen mrtav u Palati Šandor (sada rezidencija šefa države). U oproštajnom pismu adresiranom Miklošu Hortiju, između ostalog piše: "...postaćemo lešinari".

Petak, 23. maj

Lekar iz Tuzle Adnan Burina poručuje: Novače, tebi u čast dižem tri prsta! Time se zahvaljuje Đokoviću na odluci da nagradu osvojenu na turniru u Rima donira nastradalima u poplavama na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine, te Hrvatske.

Istovremeno, jedan od živopisnijih gradonačelnika Srbije nudi besplatan ulaz deci sa nastradalih područja - u akvapark.

Nazdravlje!
XS
SM
MD
LG