Dostupni linkovi

Djecu ne šalju u škole zbog jezika i istorije, ministarstvo prijeti


Bojkot na prvi dan škole u Konjević Polju, 2. septembar 2013.
Bojkot na prvi dan škole u Konjević Polju, 2. septembar 2013.
Bojkot nastave bošnjačkih učenika u osnovnim školama u Vrbanjcima kod Kotor Varoši i Konjević Polju kod Zvornika, nastavljen je i drugu sedmicu ove školske godine jer Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ne želi uvesti grupu nacionalnih predmeta. I dok resorni ministar Goran Mutabdžija roditeljima prijeti i krivičnim prijavama, oni kažu da neće odustati i najavljuju da će djecu poslati na školovanje u Federaciju Bosne i Hercegovine.

Latinica - ćirilica, istorija - historija ili povijest, srpski - hrvatski ili bosanski jezik u područnim školama u Konjević Polju i Vrbanjcima postali su problem zbog kojeg bošnjačka djeca nisu pošla u školu ove godine. Njihovi roditelji i dalje protestuju pred školama tražeći uvođenje grupe nacionalnih predmeta u skladu sa Privremenim sporazumom dva bh. entiteta iz 2002. godine.

„Ne interesuje me nijedna politička opredijeljenost, vjerska, nacionalna i druga pitanja. Mene interesuje da moje dijete ima adekvatne uslove za obrazovanje“, kaže roditelj Damir Begić iz Konjević Polja.

Nijaz Duzan, roditelj učenika iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši, ističe da roditelji ne žele odustati od svojih zahtjeva, te da svu odgovornost za trenutnu situaciju snosi Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

„Mi smo čitavu godinu ponovo izgubili legalno tražeći naše zahtjeve dok nismo bili prisiljeni na ovaj nepopularan način traženja svojih prava - bojkotom nastave i protestom pred školom. Vjerujte, niti je nama roditeljima niti našoj djeci jednostavna ova situacija u kojoj smo prisiljeni na budemo“, pojašnjava Duzan.

Dosadašnji razgovori sa ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Goranom Mutabdžijom na ovu temu prošli su bez uspjeha. Iako je u početku ministar govorio da je glavni problem nedostatak sredstava, on sada tvrdi da nisu zadovoljeni uslovi iz Privremenog sporazuma.

„Kada je u pitanju nacionalna grupa predmeta prema planu provođenja Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika, u onim školama gdje ima 18 ili više učenika u razredu izvodi se nacionalna grupa predmeta. Do sada smo imali situaciju da je broj učenika od prvog do petog razreda u ovoj školi bio između osam i trinaest“, navodi Mutabdžija.

Zahtjevi po Ustavu

Da se sve radi prema zakonu tvrdi i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocjenjujući da su, u ovom slučaju, djeca politički izmanipulisana.

„Sad se dešava na nekim mjestima da djeca, čiji su roditelji u jednoj stranci, idu u škole, a djeca, čiji su roditelji u drugoj stranci, ne idu u škole, pa se preko leđa ove djece lome nečija politička borba za glasove iduće godine“, smatra Radojičić.
Igor Radojičić
Igor Radojičić

S druge strane, Nijaz Duzan tvrdi da ne postoji politička manipulacija.

„Kada nemaju nikakvo opravdanja oni kažu da je sve 'politički izmanipulisano'. Mi smo u aprilu 2012. godine imali sastanak, znači, već od februara su krenule određene inicijative. Urađene su i ankete, završene sve procedure. Tada nam je u aprilu rečeno 'nemojte nas sada bojkotirati, već vam garantujemo da ćemo od početka školske 2012/2013. godine početi sa nacionalnom grupom predmeta“, kaže Duzan.

Nakon što nije uspio ubijediti roditelje da djecu pošalju u školu, ministar Mutabdžija pokušao je da ih natjera na to i prijetnjama krivičnim prijavama. Ovo su nam potvrdili i roditelji djece iz Konjević Polja i Vrbanjaca. Zaeb Zahirović iz Konjević Polja kaže da je razočaran ponašanjem ljudi u Ministarstvu prosvete i kulture Republike Srpske, te da ne vidi alternativu osim da prepiše svoju djecu u neku od škola u Federaciji BiH.

„Najbolje bi bilo da mi svoju djecu iz Konjević Polja prebacimo u one škole u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno u ona mjesta odakle smo se vratili ili povratili jer za nas ovdje nema mjesta“, objašnjava Zahirović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Sakić, uz pružanje bezrezervne podrške zahtjevima Bošnjaka povratnika u Republiku Srpsku, ističe:

„Ovi roditelji imaju za sve svoje zahtjeve utemeljenje u Ustavu Republike Srpske i u Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju“.

Istina je i da se u dvadesetak osnovnih škola u Republici Srpskoj nastava odvija u skladu sa entitetskim dogovorom o nacionalnim predmetima za druga dva konstitutivna naroda. Izlaz iz postojeće situacije mogao bi biti nađen na sastanku ministara obrazovanja entiteta i kantona koji će se na inicijativu Vijeća ministara BiH održati 24. septembra. Ali, budu li se u Republici Srpskoj striktno držali zakona o utvrđivanju nastavnih planova i programa u obrazovanju, svaki dogovor koji bude postignut u promjeni će se naći tek od naredne školske godine.
XS
SM
MD
LG