Dostupni linkovi

Šestoro djece i troje odraslih ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu na Rafu


Palestinska djeca nedaleko od srušene kuće u Rafi, Pojas Gaze, 24. mart 2024.
Palestinska djeca nedaleko od srušene kuće u Rafi, Pojas Gaze, 24. mart 2024.

Izraelski vazdušni napad na zgradu u najjužnijem gradu Pojasa Gaze je usmrtio najmanje devetoro osoba, od čega šestoro djece, naveli su bolnički zvaničnici u subotu 20. aprila, dok Izrael nastavlja svoju skoro sedmomjesečnu ofanzivu na opkoljenoj palestinskoj teritoriji.

Rat Izraela protiv militantne grupe Hamas, koju SAD i EU karakterišu kao terorističku organizaciju, vodio je ka dramatičnoj eskalaciji tenzija na od ranije zapaljivom Bliskom Istoku.

Napad koji se desio kasno u petak je pogodio stambenu zgradu u naselju Tel Sultan u Rafi, navodi civilna odbrana Gaze. Tijela šestoro djece, dvije žene i jednog muškarca su odnesena u bolnicu Abu Jusef al-Nadžar u Rafi, pokazuju bolničke evidencije.

U bolnici, rođaci su plakali i grlili tijela djece, zamotane u bijele plaštove, dok su ih drugi tješili.

Među ubijenima je Abdel-Fatah Sobi Radvan, njegova supruga Nadžla Ahmed Avedija i njihovo troje djece, rekao je Radvanov zet Ahmed Barhum, koji je ostao bez supruge Ravan Radvan i njihove petogodišnje kćerke Ale.

"Ovo je svijet bez ikakvih ljudskih vrijednosti i morala", rekao je Barhum za AP u subotu ujutru., dok je držao tijelo Ale u rukama.

"Bombardovali su kuću punu raseljenih ljudi, žena i djece. Nije bilo nikakvih mučenika, samo žene i djeca", kazao je on.

'Rat je isisao radost iz Bajrama': Praznik u izbjegličkom kampu u Rafi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

U Rafi koja leži na granici sa Egiptom, trenutno se nalazi više od pola ukupne populacije Gaze od 2,3 miliona, od kojih je ogromna većina izbjegla zbog borbi na sjeveru teritorije.

Uprkos pozivima međunarodne zajednice za suzdržanost, uključujući i najbližeg saveznika Izraela, Sjedinjene Države, izraelske vlasti mjesecima insistiraju na namjerama da kopnenom ofanzivom uđu u grad, gdje se, kako tvrde, nalaze mnogi od preostalih pripadnika Hamasa.

Iako kopnene ofanzive još nema, Izrael konstantno napada grad i njegovu okolinu iz vazduha.

Rat je izbio nakon nezapamćenog upada Hamasa i drugih militantnih grupa na jug Izraela 7. oktobra, u čemu je oko 1.200 ljudi ubijeno, velika većina civili, a oko 250 kidnapovano i odvedeno u Gazu.

Izrael tvrdi da je oko 130 talaca i dalje u Gazu, iako je potvrđeno da ih je više od 30 mrtvo – ubijeno na dan upada, ili preminulo u zatočeništvu.

Ministarstvo zdravlja Gaze je u subotu saopštilo da su tijela 37 osoba ubijenih u izraelskim napadima, kao i 68 povrijeđenih, dovezeni u bolnice u teritoriji u prethodna 24 časa.

Sa najnovijim brojkama, ukupni broj mrtvih Palestinaca u ratu Izraela i Hamasa se popeo na 34.049, dok je 76.901 osoba povrijeđena, navodi ministarstvo.

Iako zdravstvene vlasti – koje vodi Hamas – ne prave razliku između civila i boraca u svojim brojkama, navode da su najmanje dvije trećine žene i djeca.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG