Dostupni linkovi

Bećirović zahvalio Njemačkoj za podršku u borbi protiv negiranja genocida


Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i Frank-Walter Steinmeier u Berlinu, 6. maj 2024.
Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i Frank-Walter Steinmeier u Berlinu, 6. maj 2024.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Njemačkoj, zahvalio je predsjedniku te zemlje Franku Valteru Štajnmajeru (Frank-Walter Steinmeier) za podršku u borbi protiv negiranja genocida, govora mržnje i veličanja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Njemačka je jedna o zemalja koje su inicirale usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a. Još nije poznat datum kada će se ta tačka naći na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a.

Organizacija islamske saradnje podržala usvajanje rezolucije o Srebrenici

Odbrana ratne politike: Srbija protiv rezolucije o Srebrenici

Konačni prijedlog rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici upućen je predsjedniku Generalne skupštine UN-a Dennisu Francisu i svim stalnim misijama u UN, objavio je ambasador BIH pri UN Zlatko Lagumdžija, 2. maja.

U finalnom prijedlogu rezolucije, koji je Radiju Slobodna Evropa proslijeđen iz Memorijalnog centra Potočari, navodi se odluka UN "da 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. koji će se obilježavati svake godine.

Inače, predsjednik Njemačke Štajnmajer je potvrdio neupitnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i podvukao da je neprihvatljivo bilo kakvo ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Štajnmajerova poruka dolazi nakon sve učestalijih izjava Milorada Dodika, proruskog predsjednika bh. entiteta Republika Srpska u kojima potkopava ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Polovinom aprila je iz njemačke ambasade u BiH za RSE rečeno da Njemačka neće finansirati projekte u Republici Srpskoj, nakon što istekne posljednji ugovor.

Njemačka vlada je tokom avgusta prošle godine postupno obustavila projekte, navodeći kao razlog "secesionističku politiku" vlasti tog bosanskohercegovačkog entiteta na čijem je čelu predsjednik Milorad Dodik.

Radi se o četiri infrastrukturna projekta, ukupne vrijednosti 105 miliona eura.

Bećirović će se, kako je prethodno najavljeno iz Predsjedništva BiH, u utorak, 7. maja susresti i sa kancelarom Njemačke Olafom Šolcom (Olaf Scholz).

XS
SM
MD
LG