Dostupni linkovi

Polaganje cvijeća na Dan pobjede nad fašizmom u Mostaru uz policijsko obezbjeđenje


Grupa antifašista na Partizanskom groblju u Mostaru obilježava 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom u Evropi.
Grupa antifašista na Partizanskom groblju u Mostaru obilježava 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom u Evropi.

Delegacija Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, položila je cvijeće na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje je proteklo bez incidenata i uz policijsko osiguranje.

"Ovaj datum je uvijek u posljednjih 50-ak godina od izuzetnog značaja. Ovdje su sahranjeni poginuli borci iz NOR-a", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik UABNOR-a Mostar, Željko Laketić.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru je posljednjih decenija više puta vandalizirano i skrnavljeno.

Policija nije otkrila i procesuirala počinioce koji su lomili nadgrobne spomen-ploče, crtali uvredljive grafite i nacističke simbole, te na groblju odlagali smeće.

Prošle godine Partizansko groblje se našlo na listi sedam najugroženijih mjesta baštine u Evropi.

Listu je 2023. godine objavila Europa Nostra, jedna od najreprezentativnijih mreža baštine u Evropi, koja okuplja članove u više od 40 zemalja.

Policija obezbjeđuje posjetu antifašista Partizanskom groblju u Mostaru, 9. maja 2024.
Policija obezbjeđuje posjetu antifašista Partizanskom groblju u Mostaru, 9. maja 2024.

Jedan od napada na ovo groblje dogodio se 14. juna 2022. godine, kada su nepoznati počinioci razbili svih 700 spomen-ploča poginulim antifašistima.

Huligani su više puta napadali i antifašiste koji su posjećivali ovo groblje na godišnjice oslobađanja Mostara u Drugom svjetskom ratu, 14. februara.

Iz mostarskog UABNOR-a su podsjetili da je Partizansko groblje od 1995. godine tri puta obnavljano, te da je investirano više od milion eura donatorskog i domaćeg novca.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru je izgrađeno je 1965. godine i djelo je beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića. Jedan je od najmonumentalnijih antifašističkih spomenika u regiji.

XS
SM
MD
LG