Dostupni linkovi

Dan fudbala u Banjaluci: U fokusu mladi i finansije


Manifestacija Dan fudbala, koja je u ponedjeljak održana u Banjaluci, pored dodjele priznanja za najbolje fudbalske radnike, igrače i stručnjake, bila je prilika i da se porazgovara o budućnosti fudbala u BiH i regionu. Fudbalski radnici su istakli unaprijeđenje rada sa mladima, rješavanje statusa klubova u regionu i rad na njihovoj privatizaciji, a svi su se složili i da je u skoroj budućnosti potrebna regionalna liga, ali se prije toga moraju riješiti neke nefudbalske stvari.

Selektor fudbalske reprezentacije BiH Safet Sušić prvi je dobitnik nagrade "Miljan Miljanić" za izuzetna fudbalska ostvarenja, na manifestaciji Dan fudbala, koju je organizovao Fudbalski savez Republike Srpske. Prema njegovim riječima, ova nagrada ima veliki značaj zbog svega što je bio Miljan Miljanić za njega samog, ali i fudbal na Balkanu. Kada je u pitanju plasman fudbalske reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, koji je najveći uspjeh bh. sporta u novijoj istoriji, popularni Pape kaže da ovaj podvig, iako mnogo važan, neće uticati na poboljšanje kvaliteta fudbala u ovoj zemlji.

„Činjenica je da 99 posto naših igrača igra u inostranstvu. Prema tome, da li će se nešto primijeniti u našem fudbalu u BiH ne bih mogao da kažem, jer svi klubovi imaju veoma lošu finansijsku situaciju“
, navodi on.

Klubovi u BiH većinom muku muče sa malim budžetima i prosječnim igračkim kadrom, a prema Sušićevom mišljenju, primjer FK Sarajevo, koji je uspio privući stranog investitora, je put kojim bi trebali poći ostali bh. klubovi.

„Doveli su za predsjednika Tajlanđanina koji je počeo da ulaže u taj klub. Već prave ekipu - i zahvaljujući tome vjerovatno Sarajevo ove godine ima velike šanse da bude šampion. Bez stranih investitora teško može da se poboljša fudbal kod nas“, smatra Sušić.

Iako svi stavljaju akcenat na rad sa mladima, Sušić napominje da za to treba novac, kojeg trenutno nema u bh. fudbalu.

„Da bi radio sa mladim igračima, moraš imati dobre stručnjake, znači ljude koji su igrali fudbal. A da bi doveo takve stručnjake, trebaš im obezbijediti nekakve minimalne uslove. Bez toga nema poboljšanja u našem fudbalu.“

Fudbalska legenda bivše Jugoslavije Ivica Osim, poznavaocima bh. fudbala poznatiji kao Štraus sa Grbavice, smatra da novac ne igra presudnu ulogu u fudbalu:

„Pare jesu uzrok za mnogo štošta, ali ne može se vaditi čitav život na pare. Prema tome, ako je nešto lošije, onda treba sam sebe pročešljati – je li to rad, je li to odnos, ja li kvalitet trenera, je li kvalitet igrača. A mediji pogotovo vole da naduvaje igrače, da ni igrači sami ne znaju ni ko su ni šta su.“

O regionalnoj ligi

Kada je u pitanju fudbal u regionu, bolja situacija nije ni u Srbiji, gdje kvalitet lige opada iz godine u godinu, a klubovi zapadaju u sve veće finansijske probleme. Prema riječima generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije Zorana Lakovića, probleme treba rješavati sistemski, počevši od reorganizacije klubova.

„Osnovni problem, po mom mišljenju, funkcionisanja klubova u Srbiji jeste upravo ta pravna forma koja je prevaziđena - udruženje građana gdje ne postoji jedan gazda, ne postoji mogućnost dovođenja svežeg kapitala, investiranja u fudbal i profita ukoliko je neko uspešan. Mi imamo jednu pravnu formu udružanje građana gde svako rukovodi i svi odlučuju, a niko nije odgovoran - i dešava se da nam se veliki broj klubova nalazi u finansijskim problemima“, kaže Laković.

Sličnog mišljenja je i Velimir Sombolac, dugogodišnji fudbalski radnik i član čuvene zlatne olimpijske reprezentacije Jugoslavije iz Rima 1960, koji je na manifestaciji Dan fudbala dobio nagradu za životno djelo koja nosi ime pokojnog predsjednika RS-a dr. Milana Jelića:

„Trebaju učiniti sve da se što prije dobiju titulari stadiona - čiji je stadion ovaj, čiji je onaj. Danas se ne zna ništa čiji je stadion, čiji je teren, čija je zemlja. Sve se mora urediti. A to bi morali političari da urade, odnosno države.“

Kada je u pitanju regionalna liga, o kojoj se godinama priča, fudbalski radnici se slažu da bi ona doprinijela porastu kvaliteta fudbala u zemljama bivše Jugoslavije, ali probleme vide u nekim stvarima koje su izvan fudbala:

„Ova se situacija pomalo smiruje, ali uvijek se neko nađe ko kaže:’Čekajte, čekajte dok se smiri.’ Dok mi budemo čekali, drugi odoše,“ ističe Ivica Osim.

Safet Sušić kaže:

„Ja sam pristalica toga i sigurno da bi se kvalitet fudbala poboljšao. Međutim, treba sve staviti na papir i razmisliti dobro.“

„Tu postoji, po mom mišljenju, veliki broj nefudbalskih stvari, koje takođe utiču. I glavno pitanje ili pitanje svih pitanja jeste prolaz ka takmičenjima u organizaciji UEFA“, istakao je Zoran Laković.

„Smatram da će možda vrijeme učinit svoje i da će jednog dana doći do toga da se moramo opet skupiti - ako ništa, ono zbog konkurencije“, rekao je Velimir Sombolac.
XS
SM
MD
LG