Dostupni linkovi

Podgorička vlast i SPC zakopavaju ratne sjekire


Hram Hristovog vaskrsenja
Hram Hristovog vaskrsenja
Da između Srpske pravoslavne crkve i vlasti u Crnoj Gori osim na državnom novi vjetrovi duvaju i na lokalnom nivou, a poslije zajedničke proslave osveštanja podgoričkog hrama Hristovog vaskrsenja, pokazuje najnoviji imovinski dogovor između te crkve i uprave Glavnog grada o međusobnom povlačenju svih tužbi.

Nakon dugog perioda zaoštrenih relacija između Srpske pravoslavne crkve i Uprave glavnog grada Crne Gore, a na koje su se prelamali loši odnosi vrha te crkve i vrha države, dvije strane su očigledno riješile da zakopaju ratne sjekire.

Najprije su još 10. maja na sjednici podgoričke Skupštine postigli usmeni dogovor o poravnanju, a sada su se Mitropolija i podgorička opština dogovorile da sve imovinske probleme riješe međusobnim povlačenjem tužbi i prekidom sporova pred sudom.

To za Radio Slobodna Evropa potvrđuje pravni zastupnik Mitropolije Crnogorsko primorske SPC-a Dalibor Kavarić.

"Sporazum se satoji u povlačenju tih tužbi i rešavanju svih psornih pitanja na sudu kao i eventualno budućih spornih pitanja. Prihvaćene je zajednički stav da se prije nego li se pokrenu određeni postupci da se svi ti potencijalni sporovi probaju riješiti putem vansudskog poravnanja i na druge sporazumne načine"

To praktično znači da će zemlja oko nedavno osveštanog Sabornog hrama u Podgorici ostati u vlasništvu Srpske crkve dok će ona ispod crkve Svetog Đorđa ostati u vlasništvu Glavnog grada, uz obavezu da lokalna samouprava kompenzuje potraživanje crkve iz tog spora dobijanjem zemljišta na drugoj lokaciji ili na neki drugi način.

Iako je zastupnik podgoričke opštine Dragoljub Raspopović na ročištu u utorak istakao kako Mitropolija još nije ispunila svoj dio obaveza, advokat Mitropolije Dalibor Kavarić ne sumnja da će dogovor sa glavnim gradom biti ispoštovan.

"Ništa u ovom trenutku ne nagovještava niti imam sumnju da će glavni grad ispoštovati svoju obavezu kao što nemam sumnju ni da će mitropolija ispoštovati svoj dio obaveze iz postignutog sporazuma. Sada da li će to biti za 5 ili 10 dana, do 14. novembra prije ili poslije toga je samo tehničko pitanje", navodi on.

Brak iz interesa

Podsjetimo, podgorička opština svojevremeno je podnijela tužbu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske zbog uzurpacije opštinskog zemljišta i neplaćanja komunalija za hram Hristovog vaskrsenja, kao i krivičnu prijavu državnom tužiocu kako bi se utvrdilo da li je urbanistička dokumentacija za podgorički hram falsifikovana.

Gradonačelnik Miomir Mugoša tada je mitropolita Amfilohija nazivao najvećim “divljim graditeljem”, poručujući mu da će morati da plati zemljište i komunalije ili će hram biti isključen sa gradske infrastrukture. No, da su između ljutih protivnika u međuvremenu počeli da duvaju topliji vjetrovi pokazalo je nedavno pompezno osveštanje hrama na kome je zajedno sa predsjednikom države i nekoliko vladinih ministara iz DPS bio i sam gradonačelnik Mugoša.

U tome kako je objasnio ne vidi problem, kao što ne misli ni da je to potvrda da je došlo do zaokreta u odnosima crkve i vladajuće DPS.

"Da li DPS mijenja neki kurs? Ne mijenja, DPS u svojoj politici i programu je rekao da smatra da je Crnoj Gori dovoljna jedna pravoslavna crkva"

Tako kaže Mugoša, a ovako iznenadno otopljavanje odnosa između Podgoričke opštine i Srpske crkve i koliko oni reflektuju promjene stavova prema Mitropoliji Crnogorskoj primorskoj na državnom nivou komentariše odbornica Pokreta za promjene Branka Bošnjak:

"Očigledno da je u pitanju interesni brak i sa jedne i sa druge strane. Gradonačelnik Mugoša je itekako svjestan da je popularnost DPS i u Crnoj Gori i u glavnom gradu u takvom padu da je gotovo sigurno da neće osvojiti vlast u Podgorici i sada je na sceni jedan politički pragmatizam. Želi se dodvoriti i ovoj prosrpskoj populaciji građana i što negdje zna da je Mitropolija crnogorsko primorska ima uporište u tom biračkom tijelu i građanima Crne Gore, da je to povjerenje u tu crkvu visoko i onda on pokušava na taj način da se održi na vlasti. Smatram, međutim, da je to pucanj u prazno jer su ljudi manje više pročitali sve te namjere".
XS
SM
MD
LG