Dostupni linkovi

O političkoj korupciji razgovaraće nakon izbora


Ilustracija
Ilustracija
U predizbornom periodu u Crnoj Gori se ne stišava javna polemika i optužbe opozicije i dijela nevladinog sektora o postojanju političke korupcije i kupovine ličnih karata pred lokalne izbore.

Istinitost tih optužbi su bezuspješno pokušale da rasvijetle i institucije, što dodatno urušava povjerenje u izborni proces.

Skupštinski odbor za antuikorupciju pokušao je pet dana pred lokalne izbore da rasvijetli informacije, optužbe i prijave Mreže za afirmaciju nevladinog sektora u kojima se govori o mogućoj kupovini ličnih karata od strane aktivista Demokratske partije socijalista.

Kako su se na odboru pojavili samo inicijatori sjednice iz opozicionog Demokratskog fronta i Pozitivne Crne Gore, sjedica je odložena pa je predsjednik odbora Predrag Bulatović najavio da će se nakon izbora raspravljati o ovoj temi.

"Zakazujući ovu sjednicu ja sam želio da riješimo prepucavanja, stavove i sve što se veže za moguće zloupotrebe u izbornom procesu- od kupovine ličnih karata, zloupotrebe državnih resursa, jer se to podvodi pod moguće pitanje političke korupcije. Doći će i proći će dan izbora ali je očigledno da postoji osptrukcija rada ovog odbora od strane određenih političkih činilaca", kaže Bulatović.

Podsjetimo nevladina organizacija MANS je iznosila u prethodnom periodu optužbe da aktivisti vladajuće stranke na terenu kupuju lične karte građana kako bi smanjili izlaznost svojih političkih konkurenata.

Za pojedine od tih optužbi državno tužilaštvo je sprovelo istragu na osnovu koje je konstatovalo da nije bil kupovine ličnih karata. Potom su poslanici opozicije Mladen Bojanić iz Pozitivne i Koča Pavlović iz Demokratskog fronta zatražili sjednicu skupštinskog odbora za antikorupciju kako bi na toj sjednici bilo odlučeno da li će biti obavljeno kontrolno saslušanje vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića i direktora Policije Slavka Stojanovića o njihovim aktivnostima u suzbijanju predizbornih zloupotreba.

MANS pod tajnim nadzorom

Na sjednici je se nisu pojavili članovi odbora iz DPS-a SDP-a, SNP-a i manjinskih stranaka, a Mladen Bojanić je optužio DPS za opstrukciju.

"Još jedna u nizu osptrukcija, još jedan u nizu pokušaja da javnost ne zna o čemu se radi i da ne dobije punu informaciju od ljudi koji bi trebalo da rade u interesu tih institucija i da svi zajedno radimo u izgrađivanju povjerenja u izborni proces. Međutim, ovakvim ponašenjem to povjerenje se samo dalje urušava. Očigledno je i da se parlamentarna većina više ne osjeća sigurno ni u parlamentu", navodi Bojanić.
Koča Pavlović
Koča Pavlović
Koča Pavlović iz Demokratskog fronta je ocjenio da se na osnovu ponašanja državnih organa zaključuje da su aktivisti MANS-a pod tajnim nadzorom.

"Kolege iz MANSa po svoj prilici stavljaju pod mjere tajnog nadzora. Dakle, to je ono što smo htjeli da vidimo, da čujemo od nadležnih i da ih pitamo da li oni umjesto da se bore protiv korupcije one koji to rade stavljaju pod mjere tajnog nadzora umjesto da se bore protiv političke korupcije", mišljenja je Pavlović.

Pavlović vjeruje da će vladajuća stranka upotrijebiti sva sredstva za očuvanje vlasti:

"Po ovome kako se ponašaju poslanici DPS u crnogorskom parlamentu znači da u ovoj kampanji treba upotrijebiti sva sredstva, dakle i ne zakonita, kako bi se pokušala sačuvati vlast u Podgorici ali onda i u drugim gradovima. Mi znamo u DF da im to neće poći za rukom u najvećem broju opština , naročito ne u Podgorici. Imamo ovih dana mnog opstrukcija na tom vrlo osjetljivom pitanju legaliteta ovog izbornog procesa", naglašava on.

Član odbora za antikorupciju iz DPS-a Obrad Mišo Stanišić nije prisustvovao sjednici, ali se obratio novinarima pri čemu je odbacujući optužbe MANS-a i opozicje obrazložio zbog čega nije prisustvovao sjednici.

“MANS je u sprezi sa DF. To više nije MANS nego mreža između MANS i DFa. Oni sada žele da diskredituju DPS i vladajuću koaliciju i da to zloupotrijebe u političke svrhe pred same izbore. To im neće uspjeti. Odbor za antikorupciju nećebiti ekspozitura MANS i neće nam MANS određivati kada ćemo održavati kontrolna i konsultativna saslušanja", kaže Stanišić.
XS
SM
MD
LG