Dostupni linkovi

Izbori u Crnoj Gori: DPS ne može sam da formira vladu, manjine odlučuju

Na parlamentarnim izborma u Crnoj Gori, prema prvim procjenama CEMI-ja i CDT-a, stranka Mila Đukanovića dobila je oko 40 odsto glasova, a DF oko 20 odsto. Glasalo je 73,2 odsto birača. Policija potvrdila hapšenje grupe iz Srbije zbog "sumnji za terorizam".

23:09 16.10.2016.

Jovanović: Građani Crne Gore nisu dozvolili povratak u devedesete

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocijenio je kako je uspjeh DPS-a na crnogorskim izborima posebno važan zbog potvrde evroatlantske orijentacije Crne Gore.

"Uprkos do sada nezabeleženim pritiscima crnogorskih i srpskih nacionalista plaćenih ruskim parama, građani Crne Gore nisu dozvolili da se u devedesete vrate i Crna Gora i čitav region", naveo je u čestitki Milu Đukanoviću lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Jovanović je naveo da su rezultati današnjih izbora potvrda da je "pobedila slobodarska Crna Gora, a da su poraženi vikend teroristi i njihovi domaći plaćenici".

"Pobedom Mila Đukanovića na današnjim izborima u Crnoj Gori ojačan je sistem vrednosti koji će nas sve približiti modernim evropskim društvima. Ovaj uspeh je dodatni podsticaj svima, a posebno Srbiji, koja još odlučnije treba da nastavi putem evroatlantskih integracija, bez kojih nema reformi i razvoja", naveo je Jovanović.

Nevladina organizacija ;Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) saopštila je da je na osnovu 90 odsto obradjenog uzorka vladajuća DPS osvojila 41 odsto glasova, odnosno 36 od 81 mandata u Skupštini Crne Gore. Demokratski front ima 20,1 odsto ili 18 mandata, a Velika koalicija Ključ 10,8 odsto glasova i devet mandata.

23:02 16.10.2016.

Pajović podnio ostavku

Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović podnio je ostavku na sve funkcije u stranci, a njega će do redovnog kongresa partije zamijeniti Azra Jasavić.

Kako je rekao, za loš rezultat preuzima odgovornost.

"Život ide dalje. Vjerujem da naša partija i dalje ima budućnost", rekao je on.

Kako je dodao, Pozitivna je 27.januara odbranila državu, ali danas nije uspjela da odbrani samu sebe.

"Ipak, ako biram između partije ili države, biram državu. Svaku odluku koju sam donio, opet bih ponovio", zaključio je Pajović.

Prema posljednjim informacijama, Pozitivna je osvojila 1,3 odsto glasova.

22:53 16.10.2016.

Sekulić: Sa tradicionalnim partnerima imamo 43 mandata

Demokratska partija socijalista (DPS), na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova, ima 36 mandata, odnosno više od 42 odsto glasova, saopštio je kandidat za poslanika te stranke, Predrag Sekulić.

On je naveo da Demokratski front ima 17 mandata, Ključ stabilnih deset i Demokrate osam mandata.

"Socijaldemokrate Ivana Brajovića imaju tri, Socijaldemoratska partija tri, Bošnjačka stranka dva, Hrvatska građanska inicijativa jedan i koalicija albanskih partija jedan mandat", kazao je Sekulić novinarima u štabu DPS-a.

On je poručio da su izvojevali još jednu pobjedu.

"Bez ikakve dileme ne može se dovesti u pitanje pobjeda DPS-a. U ovom trenutku imamo 43 mandata sa našim tradicionalnim koalicionim partnerima. Vjerujem da dalji trendovi mogu dalje ići u korist DPS-a", rekao je Sekulić.

22:49 16.10.2016.

Rudović: Opozicija ima više mandata od DPS-a

Opozicione grupacije, koje su saopštile da žele smjenu Demokratske partije socijalista (DPS), zajedno imaju 39 mandata, dok DPS ima 35, saopšteno je iz Velike koalicije Ključ.

Kandidat za poslanika Velike koalicije Ključ Neđeljko Rudović, kazao je, u štabu te koalicije da ipak nijesu zadovoljni ostvarenim rezultatom.

"Mislili smo da će taj rezultat biti nešto bolji, ali ostaje činjenica da građani Crne Gore žele promjene. Poznato je dosad da opizicija ima više glasova nego DPS", rekao je on.

Prema njegovim riječima, kad se saberu svi mandati, doći će do toga da četiri opozicione grupacije, koje su saopštile da žele smjenu DPS-a, imaju 39 poslanika prema dosadašnjim rezultatima koji nijesu konačni, dok DPS ima 35 mandata.

Koalicija Ključ, kako je saopštio, smatra da ovi izbori ne mogu biti okarakterisani kao slobodni.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG