Dostupni linkovi

Crna Gora podijeljena uoči glasanja o NATO


Zastava NATO-a i Crne Gore na zgradi Skupštine Crne Gore, Podgorica, arhivska fotografija
Zastava NATO-a i Crne Gore na zgradi Skupštine Crne Gore, Podgorica, arhivska fotografija

U sedmici pred nama Crnu Goru očekuje, poslije referenduma o nezavisnosti iz 2006. godine, najznačajnija politička odluka – skupštinsko glasanje o članstvu u NATO.

Pozicije političkih subjekata, u sedmici koja se smatra istorijskom, su različite ali je izvjesno da će predlog zakona o potvrđivanju ugovora o članstvu Crne Gore u NATO biti usvojen.

U ovom trenutku poznato je da će za odluku o priključenju Crne Gore NATO glasati 46 crnogorskih poslanika, od ukupno 81.

Osim 42 poslanika vladajuće koalicije koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate Ivana Brajovića, Liberalna partija i nacionalne stranke manjina, glasaće i opoziciona Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića.

U vladajućem DPS-u zajedno sa koalicionim partnerima spremaju se za petak i glasanje o protokolu.

"Čini mi se da je bespotrebno snebivanje oko toga koliko će biti poslanika u crnogorskom parlamentu za koji dan, kada on bude odlučivao o ovom pitanju. Nema nikakve sumnje da će odluka biti donesena na validan način jer znamo kako parlament o tome odlučuje. Ni obnova nezavisnosti 2006. ne bi mnogo značila da nijesmo ostvarili članstvo u NATO", kazao je lider vladajućih Milo Đukanović u emisiji Živa istina.

Iz najjače opozicione grupacije – Demokratskog fronta (DF) zajedno sa anti-NATO organizacijama najavili su protestni skup na Cetinju u petak, uoči početka sjednice crnogorskog parlamenta.

"Pokušaćemo da udarimo na savjest tih ljudi, ali mislim što se njihove savjesti tiče tu pomoći nema", kazao je funkcioner DF-a Slaven Radunović.

Opoziciona Socijalistička narodna partija, DEMOS i Demokrate neće se pridružiti protestima DF-a, ali neće ni učestvovati na sjednici na Cetinju jer smatraju da o članstvu u NATO ne treba da se odlučuje u parlamentu nego na referendumu.

U DF-u na to kažu da je puno onih koji se deklarativno zalažu za referendum, a na pitanje, da li ispred Skupštine očekuju podršku opozicionih partija koje se protive učlanjenju u NATO, Slaven Radunović odgovara:

"Više ne želimo nikog da pozivamo, ako im činjenica da će 28. aprila na Cetinju, na prevaran način da bude izglasan ulazak Crne Gore u NATO, nije dovoljan poziv da dođu da se pridruže građanima, da pozovu svoje pristalice nema što onda više da ih DF poziva."

Slaven Radunović
Slaven Radunović


Iako je ranije bilo dilema da li će poslanici URE doći na zasjedanje u petak, raspršio ih je u izjavi za RSE funkcioner te stranke Luka Rakčević.

"Građanski pokret URA se neće vratiti u krnji i nelegitimni parlament kada se bude odlučivalo o članstvu Crne Gore u NATO savezu", bio je kratak Rakčević.

Da je referendum najbolji način za odlučivanje o članstvu u NATO ponovio je lider Demokrata Aleksa Bečić.

"Ko bježi od referenduma taj se boji naroda, a ko se boji naroda taj udara na Ustav i temelje države. Kako planiraju oni donijeti tu odluku? U polupraznoj skupštini? Koliko god bilo poslanika toga dana u Skupštini to će biti simulacija demokratije", naveo je Bečić.

I predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je prije četiri godine mislio, kao i dio opozicije, da je referendum najbolji način za odlučivanje o ulasku države u NATO.

Ali Vujanović je u međuvremenu promijenio mišljenje.

"Nikada nikoga nijesam obmanjivao niti ću obmanjivati. Imam pravo i obavezu da kažem ono što mislim i imam pravo i obavezu da kažem da sam se predomislio. Četiri godine su mi pokazale da nijesam bio u pravu", istakao je Vujanović.

Bez obzira na oštro suprotstavljene pozicije ključnih političkih faktora uoči sjednice u petak na Cetinju, gotovo je sigurno da će Skupština Crne Gore na predstojećem zasjedanju 28. aprila usvojiti Sjevernoatlantski ugovor i protokol o pristupanju Crne Gore NATO.

Ostalo je još da bude okončana zakonska procedura u Holandiji koja je usvojila protokol, pa da krajem maja ili tokom juna Crna Gora i zvanično postane 29. članica NATO-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG