Dostupni linkovi

Cetinjski izbori kao lakmus papir mogućih promjena na državnom nivou


Glasački listići sa prethodnih lokalnih izbora u Cetinju, foto: Savo Prelević.
Glasački listići sa prethodnih lokalnih izbora u Cetinju, foto: Savo Prelević.
Još samo sedam dana ostalo je do lokalnih izbora na Cetinju, u Mojkovcu i u namlađoj crnogorskoj opštini Petnjici. No čine se da su sve oči uprte na to kakav će epilog 16. novembra biti u prijestonici i može li biti uvod u promjene i na državnom nivou.

Kako predizborna kampanja na Cetinju ulazi u finiš, lokalna vlast privodi kraju počete infrastrukturne radove i najavljuje krupne planove za budućnost. Sa druge strane, u opoziciji, uključujući i saveznika vladajuće DPS na državnom nivou Socijaldemokratsku partiju, sve to doživljavaju kao Potemkinova sela i puko šminkanje prijestonice.

Bilo kako bilo, očekivanja i jednih i drugih rastu kako se približava 16. novembar, kada će stanovnici grada pod Lovćenom imati priliku da iskažu svoju političku volju. Kakva su očekivanja i u čemu je značaj cetinjskih u odnosu na ostale opštinske izbore naprije smo pitali predsjednika opštinskog odbora DPS-a Jovana Martinovića.

"Promovišemo se djelima a ne megalomanskim obećanjima. U svakom slučaju očekujemo apsolutnu većinu u loklanom parlamentu. Što se značaja izbora u prijstonici tiče, nama kao Cetinjanima svakako je prijestonica nešto posebno a nadam se da i građani Crne Gore tako doživaljavaju izbore na Cetinju", kaže Martinović.

Mirko Stanić iz Socijaldemokratske partije takođe od samostalnog nastupa njegove partije na Cetinjskim izborima očekuje puno:

"Očekujemo da ćemo preuzeti vršenje lokalne vlasti. Kada je u pitanju neki širi značaj, sigurno je da izbori u Cetinju, Mojkovcu i u Petnjici predstavljaju svojevrsni barometar mišljenja građana I kada su u pitanju odnosi na državnom nivou. Siguran sam da će biti veoma zanimljivo", kaže Stanić.

Da će biti veoma zanimljivo šta će u političkom životu Crne Gore donijeti predstojeće glasanje na Cetinju smatra i Dragan Ćiro Cvetković, predsjednik Opštinskog odbora Pozitivne koja prvi put nastupa na izborima u prijestonici.

"Svi dosadašnji trendovi i ispitivanja javnog mnjenja govore da će Pozitivna biti nosilac i izvršne vlasti i gradskog parlamentarnog života u prijestonici. Više je nego jasno da su ovi izbori više od izborne igre i trke za mandatima. Na ovim izborima prije svega mijenjajući vlast mijenjamo Cetinje i mijenjamo Crnu Goru", konstatuje Cvetković.

Da su sa Cetinja uvijek počinjale kapitalne društvene i političke promjene u Crnoj Gori ocjenjuje i politički analitičar, profesor Svetozar Jovićević.

"Ja lično bih veoma volio da taj drugi po važnosti, pored referenduma o povraćaju državnog statusa taj drugi po značaju list osvešćenja Crne Gore, demokratizacije, raskidanja sa svim ovim problemima kriminala i korupcije koji su se nagomilali proteklih 20 godina, da to raščišćavanje počne na Cetinju", ocjenjuje Jovićević.

U međuvremenu, politički posmatrači vagaju da li je vjerovatniji epilog cetinjskih izbora trijumf vladajuće partije, koja će sama ili u saradnji sa nekom od manjih partija ponovo vladati Cetinjem, ili je na pomolu formiranje širokog postizbornog saveza opozicije koja će preuzeti upravljanje prijestonicom?

No, ono što najviše intrigira jeste da li epilog cetinjskih izbora može podstaći promjene i na državnom nivou, uzimajući u obzir sve narušenije odnosu između koalicionih partnera DPS-a i SDP-a.

"Ako se desi ovo što je meni realno, da će da se desi da DPS ne osvoji vlast na Cetinju, onda se oni moraju spremati da predaju vlast i na državnom nivou. To će pokrenuti jedan tok preokreta i toga je vlast vrlo svjesna. Ako se desi da oni na ovaj ili onaj način ipak osvoje vlast onda je to znak da još nijesmo sazreli za promjene, da će ovo što sada imamo potrajati još neko vrijeme i da će vlast naravno trijumfalno iskoristiti tu činjenicu", kaže profesor Svetozar Jovićević.

Na pitanje u kakvim bi se onda političkim prilikama našla Socijaldemokratska partija, koja se na Cetinju jasna distancirala u odnosu na svog partnera na državnom nivou, Jovićević odgovara:

"To se tiče odnosa sa SDP-om, oni su tu, u Cetinju, korektno unaprijed saopštili da ni u kojoj varijanti neće ući u koaliciju sa DPS-a. Bez obzira što njihova vrhuška na državnom nivou blamira i iscrpljuje svoje članove i njihovo strpljenje, u Cetinju su oni povukli jedan značajan potez i vjerujem da su u stanju da takvo obećanje i održe."
XS
SM
MD
LG