Dostupni linkovi

Čačak: Vreli dani, vode nema


Čačak
Čačak
Na plus 30 stepeni bez vode. Zbog kvara na vodosistemu "Rzav", opštine Lučani i Guča ostali su bez vode, dok Čačak i Gornji Milanovac koriste vodu iz sopstvenih sistema, čime obezbeđuju trećinu potrebne vode. U Čačku je zabranjeno korišćenje vode iz vodovoda za piće. Nadležni procenjuju da bi kvar na magistralnom cevovodu trebalo da bude otklonjen za tri dana.

Problemi sa vodosnabdevanjem počeli su u nedelju popodne, nekoliko sati nakon što se dogodila havarija na magistralnom sistemu cevovodu vodosistema “Rzav”, između Požege i Lučana. Direktor Javnog preduzeća “Rzav” Ljubo Lazović izjavio je da se preduzimaju sve mere kako bi se utvrdio obim havarije. Potom i otpočnu radovi na sanaciji:

“Angažovali smo mehanizaciju za otkopavanje cevovoda, kako bi videli šta je uzrok kvara. Moramo tu betonsku cev razbiti, izvaditi, ugraditi novu čeličnu cev, što je posao od prilike od najamanje 48 sati. Toliko će i ovi gradovi biti bez vode”.

Lazović je naglasio da će zbog problema u vodosnabdevanju velike probleme po vrelom letnjem vremenu imati oko 150 000 žitelja čačanskog kraja, kao i dela Dragačeva:

“Situacija u Čačku i Gornjem Milanovcu je nešto bolja zato što imaju lokalna izvorišta koja mogu da nadohnade oko jedne trećine vode, dok sa Lučanima i Gučom ta mogućnost ne postoji”.

Stanovnici Lučana i okolnih sela od nedelje oko podneva nemaju niti kapi vode. Snabdevaju se sa cisterni.

Direktor Javnog preduzeća “Vodovod Čačak” Zoran Pantović ponavlja da će se do saniranja kvara grad snabdevati vodom iz sopstvenog sistema. To, međutim, nije dovoljno za normalno snabdevanje potrošača:

“Ceo grad neće ostati bez vode. Ali ceo grad će osetiti slabiji pritisak. Pad pritiska će se prvo osetiti u visokim stambenih zgradama na trećem, četvrtom ili petom spratu. A u nižim delovima stambenih zgrada i kuća može da se desi da za sve vreme bude problem na Rzavu. Dok se ne sanira havarija moguće je da će oni imati vode uvek, ali sa smanjinim pritiskom”.

Zavod za zaštitu javnog zdravlja u Čačku do daljnjeg je zabranio upotrebu vode za piće, dok je Vodovod obezbedio cisterne sa pijaćom vodom koje su postavljene na više punktova u gradu. Kako bi u slavinama bilo koliko toliko vode prvog radnog dana ove nedelje neće raditi najveći potrošač u Čačku, kompanija “Sloboda”.
XS
SM
MD
LG