Dostupni linkovi

Bukom protiv deklarativne borbe za ljudska prava u Crnoj Gori


Protest aktivista LGBT Foruma Progres
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Protest aktivista LGBT Foruma Progres

Svečanu sjednicu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u Skupštini Crne Gore obilježio je skandal kakav zakonodavni dom ne pamti.

Naime, aktivisti LGBT Foruma Progres na neuobičajen način iskazali su protest zbog, kako tvrde, nerada crnogorskog Ombudsmana i brojnih prijava i slučajeva diskriminacije po kojima nije reagovao.

Sjednica Odbora za ljudska prava, kojoj su prisustvovali predstavnici međunarodnih organizacija kao i resorni ministar Suad Numanović, je u jednom trenutku bila prekinuta a i kada je nastavljena LGBT aktivisti su zvonjavom zvona i lupanjem u džezve ometali izlaganje zaštitnika ljudskih prava.

U prvi mah činilo se da crnogorski Ombudsman Šućko Baković kao da nije bio svjestan da jeste na svojevrsnom protestu protiv njega u režiji aktivista LGBT Foruma Progres koje je predvodio izvršni direktor organizacije Stevan Milivojević.

Nakon što su nekoliko puta ponovo ometali izlaganje Bakovića, sjednica je prekinuta i uslijedili su pregovori predsjednika odbora Halila Dukovića sa Milivojevićem.

Duković je uvažio pravo na protest ali i zaprijetio da bi ukoliko nastave moglo da reaguje obezbjeđenje i udalji ih is sale

Ipak, nije došlo do udaljavanja aktivista LGBT Foruma Progres , sjednica je nastavlejna na način što je Ombudsman ipak završio svoj govor.

A kako je to zvučalo, poslušajte i sami

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00
Direktan link

Zbog čega su protestovali protiv Bakovića, pitali smo Stevana Milivojevića iz LGBT Foruma Progres

,,U nekoliko naših ranijih saopštenja jasno smo ukazali na posledice nerada, prikrivanje nekih optužbi, na primjer protiv zamjenice Ombudsmana. Ta pritužba nikada nije ušla u izvještaj o radu Ombudsmana. Čak su i evropski partneri kroz sam izvještaj o napretku Crne Gore ukazali na nerad Ombudsmana. Dok se ove stvari ne promijene mi smo primorani da protstujemo i na ovaj način.Ukoliko to zahrijeva da nas izbace neka bude tako."

Inače, tema skupa su bila prava osoba sa invaliditetom o čemu su, pored ometanog Bakovića, govorili predsjednik skupštinskog odbora za ljudska prava Halil Duković, ministar Suad Numanović, predstavnici OEBS-a Valdemar Fiagaj i UNICEF-a Bendžamin Perks.

Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom takođe priprema oštru kritiku prema pojedinim institucijama koje su između ostalog i organizovale današnji skup

"Protiv Skupštine Crne Gore je prošle godine koleginica Miroslava Ivanović podnijela tužbu zbog diskriminacije, odnosno nepristupačnosti. Bila su od septembra do decembra prošle godine četiri ponovljena slučaja diskriminacije. Poslije godinu apsolutno ništa nije učinjeno a danas se dešava da su u stvari organizatori konferencije 'Pristupačnost osoba sa invaliditetom', među kojima je Odbor zaljudska prava, resorno ministarstvo i Ombudsman direktni diskriminatori osoba sa invaliditetom. To je najveći paradoks i najveća ironija koja je mogla da se desi"

Prema izvještajima relevatnih međunarodnih organizacija Crna Gora između ostalog napredovala je u oblastima primjene policijskih ovlašćenja i promociji i zaštiti prava LGBT osoba, iako u tom dijelu kako su ocijenili u Stejt dipartmentu, u izvještaju iz 2013 godine, ima još prostora za napredak.

I dalje su među najugroženijim grupama osobe sa invaliditetom, Romi, žene i LGBT osobe.

No, u posljednje vrijeme, kako primjećuje stručnjak za pitanja ljudskih prava Aleksandar Zeković sve su više na udaru osnovna socijalna prava svih građana Crne Gore:

"U tom smislu postoji niz ugroženih grupa i prije svega bi tu prepoznali sve one koji na žalost danas ne mogu da nađu posao i da sa te strane budu obezbijeđeni. Suština, osnov i pretpostavka uživanja svih drugih ljudskih prava jeste da su zadovoljena ova prava iz socijalne sfere. Jako je teško govoriti o bilo kojem aspektu politikih prava ako je osoba koja treba da se njima koristi suočena sa siromaštvom. Svaka dalja priča o tome je iluzorna."

XS
SM
MD
LG